nlc.hu
Aktuális

A 2022-es kompetencia mérés eredményei lesújtóak

Tragikusan visszaestek a magyar tanulók kompetenciamérési eredményei

A 2022-es országos kompetenciamérés hajmeresztően rossz eredményeket hozott.

Lesújtóak a diákság szövegértési képességei, komoly bajra világított rá a 2022-es kompetenciamérés. A magyar tanulók pontszámai a korábbiakhoz képest is jelentősen csökkentek az aktuális kompetencia mérés eredményei szerint, komoly baj van a szövegértési képességekkel – írja a HVG.

Amióta 2008-ban egységesítették a méréseket,

Tragikusan visszaestek a magyar tanulók kompetencia mérés eredményei

egyetlen vizsgált évfolyam sem ért el olyan silány eredményt,

mint 2022-ben. A nyolcadikosoknál és a tizedikeseknél különösen nagy volt a visszaesés. A nyolcadikosok 40 százaléka az alapszint alatt teljesített a szövegértésben és a digitális eszközök használatában. A tizedikeseknek az egyharmada nem érte el az alapszintet.

A világjárvány alatti távoktatás csődje sem javított a helyzeten.

Regionális különbségek tekintetében a szintén visszaeső Budapesten még mindig sokkal jobb eredmények születtek, mint az ország többi részén, a Nyugat-Dunántúl kivételével. Szövegértés tekintetében a 174 vidéki járás közül 71-ben a nyolcadikos átlag nem éri el azt a szintet sem, ahol országos átlag szerint hatodikban kellene tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top