nlc.hu
Aktuális

A Néhib balatoni ellenőrzése

Lecsapott a Nébih: több éve lejárt fűszert és alapanyagot találtak egy balatoni vendéglátóhelyen – videó

Éttermekben, büfékben razziáztak élelmiszerellenőrök a "magyar tengernél".
büfé

A balatoni vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg. Ezúttal a higiéniás állapotokat, az alapanyagok nyomonkövethetőségét, valamint azok kezelését vették górcső alá.

A Néhib szerint a balatoni ellenőrzések összességében pozitív képek mutattak, kisebb hiányosságok azonban akadtak. Például több helyen a szakosított tárolást nem az előírásoknak megfelelőn oldották meg. Előfordult továbbá, hogy a padló, a fal és a mennyezet, valamint a berendezési tárgyak, eszközök állapota kifogásolható volt. Visszatérő hiba volt, hogy nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással, anélkül pedig nem végezhető vendéglátó tevékenység.

A szabálysértések között említették, hogy nem nyomonkövethető (ismeretlen eredetű), valamint lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket is tároltak vendéglátóhelyek.

A legkirívóbb esetben 2019-ben lejárt fűszert, valamint több, 2021-ben, illetve 2022-ben lejárt alapanyagot is találtak az ellenőrök, összesen 2 tonna mennyiségben. A hatóság ezeket kivonta a forgalomból, valamint megtiltotta az ismételt forgalomba hozatalt és a felhasználást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top