nlc.hu
Aktuális

Ötezer első bukott meg

Iszonyú sok elsős bukott meg, egy kormánydöntés állhat ennek hátterében

Majdnem 5 ezer elsősnek kell évet ismételni.
iskolás

Tovább emelkedett az évfolyamismétlők aránya az általános iskolák első évfolyamain a 2022/2023-as tanévben, arányuk 5,2 százalék volt az elsősök körében, míg tavaly 4,6 – tudta meg a Népszava. A KSH adatai szerint a 2022/2023-as tanévben 94 342 gyermek járt első osztályba, az 5,2 százalékuk mintegy 4906 főt tesz ki, azaz 5 ezer elsősnek kell évet ismételni.

Mint a lap megjegyzi, az elsősök körében kimagasló bukási arány összefüggésbe hozható a kormány sokat vitatott, 2020 januárjától bevezetett intézkedésével, a 6 évesek kötelező beiskolázásával is, ami alól csak egy szigorított, bürokratikus eljárás során lehet felmentést kapni. A szülők és az óvodapedagógusok tehát már nem dönthetnek arról, hogy egy 6 éves gyermek érett-e az iskola megkezdésére, vagy jobb lenne, ha egy évig még óvodában maradna.

Szakértők már korábban arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés miatt sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, ami nemcsak a teljesítményére lehet hatással, hanem hosszabb távon nagyobb eséllyel alakulhatnak ki náluk beilleszkedési, tanulási és magatartási problémák.

A 2022/2023-as tanévben egyébként tovább emelkedett a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók száma az általános iskolákban: az elsősök körében 7,1 százalékra nőtt az arányuk az egy évvel korábbi 6,5 százalékról.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top