nlc.hu
Aktuális

6 hihetetlen liftbaleset a nagyvilágból

Liftbalesetek olykor előfordulnak: 6 hihetetlen eset, amiről lehet, inkább nem akartál tudni

Horrorsztori járja a netet: egy 32 éves postásnőt holtan találtak, miután három napig egy liftben ragadt, anélkül, hogy segítséget tudott volna kérni. Sajnos az esete nem egyedi, fatális, liftes tragédiák, ha nem is sűrűn, de történnek.

Liftbalesetek viszonylag ritkán fordulnak elő, de a statisztikákból az is kiderül, hogy minden évben történnek olyan tragédiák, amelyeknek egyszerűen nem lett volna szabad bekövetkezniük, meg lehetett volna előzni azokat. A National Elevator Industry Inc. szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül 10 ezer ember sérül meg a felvonókban, és becslések szerint évente 50 ember hal meg ilyen balesetekben. Ezek a halálos balesetek főleg a meghibásodott ajtók vagy ketrecek miatti zuhanásokból, a kabin vészfékrendszerének meghibásodásából erednek. 

Bezárt lift

Illusztráció: Getty Images

A tanulmányok azt is mutatják, hogy az áldozatok közül a legtöbben a 4,5 méternél nagyobb magasságból történő zuhanás miatt haltak meg. Bár sok halálos kimenetelű felvonóbaleset mechanikai hiba vagy meghibásodás miatt következik be, néhány esetben az emberi tényező is szerepet játszik. A hanyagság, például a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása is vezethet tragédiához.

Mostanában történt

Olga Leontyeva épp a munkáját végezte, amikor beszorult a liftbe,  postai küldeményeket szeretett volna átadni a tömbház legfelső emeletén.

A Daily Mail azt írja, hogy az egygyermekes anya eltűnését július 26-án jelentették be aggódó rokonai, és másnap találták meg a holttestét a liftben, amely feltehetően áramszünet miatt nem működött. Egy forrás azt állította, hogy senki sem hallotta meg a segélykiáltásait, és a lift riasztója sem szólalt meg. A jelentések szerint a felvonó rendszeres műszaki problémákkal küzdött, a taskenti főügyészség szerint az üzemzavarok is gyakoriak voltak. Egy korábbi ellenőrzés során a kínai gyártmányú liftet működőképesnek találták – áll a jelentésben –, mégsem volt az állami előírásoknak megfelelően regisztrálva.

Napokat élt a liftben

Svédországban is történt egy hasonló eset még 2018-ban, de akkor szerencsére az áldozat túlélte a liftben töltött napokat: egy egész hétvégén keresztül egy bevásárlóközpont liftjében ragadt a svéd Botyka városában.

Mivel péntek este a bevásárlóközpont dolgozói elhagyták az épületet, a férfi kénytelen volt a hétvégét a liftben tölteni. A segítség hétfő reggel érkezett, amikor is egy riasztást követően a helyszínre érkeztek a sürgősségiek. Az 58 éves férfi csak annyit tudott mondani, hogy már péntek óta a felvonóban van, így nagyon szomjas. A mentőszolgálat szerint a felvonó meghibásodott, a férfit pedig kimerültséggel kórházba szállították.

Három emeletet zuhantak

2023. március 21-én három liftszerelő sérült meg, amikor egy liftkocsi, amelyen éppen karbantartást végeztek, hirtelen három emeletet zuhant. Az eset miatt a New York City Építésügyi Hivatala (Department of Buildings – DOB) nyomozást indított.
Az incidens a város második legmagasabb irodaházában, a One Vanderbiltben történt, amely egy 93 emeletes felhőkarcoló, és 2020 szeptemberében nyílt. A három munkás sérüléseket szenvedett, de a helyszínen az orvosi ellátást visszautasították.

Állítólag az ütközés hatására az épület hevesen megrázkódott, amit az irodai dolgozók az egész épületben éreztek. Az ijedt dolgozók kifutottak a Madison Avenue-ra. 

Itthon is előfordul

2022-ben itthon is olvashattunk az Országos Mentőszolgálat híreiben egy ijesztő esetet, amikor allergiás panaszok miatt riasztotta a Központi Mentésirányítás azt a rohamkocsit, amelynek személyzetét egy belvárosi lift ejtette fogságba a megadott címen. Az életmentők nem estek kétségbe, azonnal másik mentőegység segítségét kérték a beteghez, ami perceken belül meg is érkezett. A férfinak szerencsére csak enyhébb tünetei voltak, így amíg az orvos és az ápoló ellátta a beteget, a mentőtechnikus kiszabadította bajtársait a felvonóból. A mentők így perceken belül kiszabadulhattak és végül a beteget is stabil állapotban szállíthatták kórházba. 

Tragédia

2021-ben ennél sokkal brutálisabb eset történt Szlovákiában, meghalt egy háromhetes csecsemő, anyja pedig az életéért küzdött egy pozsonyi kórházban, miután még azelőtt elindult velük a lift, hogy becsukódott volna az ajtó.  A gyerek kizuhant a babakocsiból, az anya pedig beszorult a liftaknába. A házuk régi felvonóján előtte három hónappal végeztek karbantartást. Szlovákiában az elmúlt tíz évben öt halállal végződő liftbaleset volt. Szlovákiában körülbelül 35 ezer hasonló korú és állapotú lift üzemel. A tragédia a történetben, hogy a kismama édesanyja a földszintről hívta le a liftet, ezzel szeretett volna segíteni a lányának, mert az nem érte el a gombot. Ám amikor lent benyomódott a hívógomb, a gyermekkocsi még nem volt a liftben. Mivel a biztonsági kapcsoló nem működött, a lift így is elindult lefelé.

A világ leghihetetlenebb túlélése

1945. július 28-án az amerikai hadsereg egyik repülőgépe a New York-i Empire State Buildingbe zuhant, és egy lift 75 emeletet (több mint 300 métert ) zuhant. A liftkezelő Betty Lou Oliver a liftben tartózkodott, megsérült, de életben maradt. Ez a világ leghosszabb, liftben túlélt zuhanás rekordja.

(Via: 1,2, 3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top