nlc.hu
Aktuális

Magyarországi szakembertoborzás Ázsiából

Már szaktudást igénylő munkákra is Ázsiában toboroznak hozzánk

Akár 200-300 ezer vendégmunkás is érkezhet Magyarországra a közeljövőben.
gyár

Már nemcsak betanított munkára, de szaktudást igénylő állásokra is külföldön keresnek embert a hazai munkáltatók. Az RTL Híradónak nyilatkozó álláspiaci szakértő szerint elsősorban Ázsiából toboroznak a magyar kölcsönzőcégek, a Fülöp-szigetek az elsőszámú célpont, de Vietnamból, Indonéziából, Mongóliából, és az utóbbi időben Kirgizisztánból is toboroznak munkavállalókat Magyarországra. Karácsony Zoltán, a HR Portál szakújságírója úgy véli, azért keresnek távoli országokból munkavállalókat, mert a környező országokból inkább Nyugat-Európába mennek az emberek.

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet alapján akár 200-300 ezer vendégmunkás is érkezhet a közeljövőben. A parlament a nyár közepén olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik, hogy novembertől nem szomszédos országokból is érkezzenek Magyarországra munkavállalók.

A kormány szerint csak annyi vendégmunkás kaphat határozott időre és szabályozott keretek között munkavállalási engedélyt, amennyi betöltetlen álláshely van.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top