nlc.hu
Aktuális

Fertőző betegség Szlovéniában

Fertőző hasmenéses betegség terjed az árvíz sújtotta szlovén területeken

Egyelőre nem világos, mi okozza.

A szlovén Országos Közegészségügyi Intézet fertőző hasmenéses megbetegedéseket regisztrált az árvíz sújtotta észak-szlovéniai Meza folyó völgyében. Kedd este óta észlelnek megbetegedéseket, és az elkövetkező napokban az esetek számának terjedésére számítanak.

Nem tudni, mi okozza

A megbetegedéseket a Meza folyó mentén fekvő településeken észlelték, valamivel több esetet pedig Crna na Koroskemben, az árvíz középpontjában lévő városban. Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a megbetegedéseket, de a lehetséges kockázatok közé tartozik a szennyezett csapvíz és élelmiszer, továbbá a szennyezett törmelékkel való érintkezés, illetve a rossz higiéniai körülmények.

Szlovénia

Több száz embert evakuáltak az áradások miatt Szlovéniában – Fotó: Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A Közegészségügyi Intézet felszólította a helyieket, hogy kövessék a megelőző intézkedéseket: csak palackozott vagy forralt vizet használjanak fogmosáshoz, valamint a zöldségek és a gyümölcsök megtisztításához, zuhanyozás közben pedig ne érje víz az arcot. Továbbá az árvíz után maradt törmeléket csak kesztyűben takarítsák el.

Drámai pusztítás

Szlovéniát az elmúlt napokban története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. A heves esők okozta áradások – amelyek az ország területének kétharmadát érintették – milliárdos károkat okoztak. A természeti katasztrófának 6 halálos áldozata is van.

Szlovénia

Sok településen megszűnt a vízszolgáltatás, néhányban gondok vannak az áramszolgáltatással és a távközlési hálózattal is – Fotó: Matej Povse/Getty Images

A magyar katasztrófavédelem búvárcsapatot, szivattyúkat, munkagépeket és az árvízi védekezéshez szükséges eszközöket ajánlott fel az árvízi helyzet kezelésére Szlovéniának, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig falszárító gépeket és tízmillió forint értékű adományt vitt csütörtökön az áradások által sújtott településekre.

A szerb hadsereg két helikoptert és 22 katonát küldött Szlovéniába, hogy a pusztító árvizek károsultjainak segítsen.

(MTI, nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top