nlc.hu
Aktuális

Emberek, akiket az első munkanapjukon rúgtak ki

Komoly teljesítmény, ha az első munkanapodon rúgnak ki – Nekik sikerült

Túl nagy a világ ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük, hogy Pálffy István kirúgása az első munkanapján rekordnak számít-e a médiában, de az biztos, hogy ilyen sztárigazolásoktól nem szoktak ennyire gyorsan megválni. Cikkünkből kiderül, milyen munkateljesítmény kell ahhoz, hogy valaki Pálffy nyomdokaiba lépjen.

Még júliusban számoltunk be arról, hogy másfél évtizedes kihagyás után Pálffy István visszatér a híradózáshoz, méghozzá a Hír TV képernyőjén. Utólag az a pletyka is elterjedt, hogy mindehhez rekordfizetés is társult, ami bérfeszültséget okozott a tévénél dolgozóknál. Egy most már biztos: túl sokáig nem élvezheti a busás fizetést, ugyanis már az első munkanapja után megpecsételődött a sorsa. Miután a Márki-Zay Péterrel folytatott interjúja során azt találta mondani, hogy türelemmel kellene viseltetni a pedofilok iránt, sőt az egész interjúban nem volt épp a helyzet magaslatán, másnap a munkaadói jelezték, hogy azonnal hatállyal megválnak tőle.

A magyar médiapiacon Pálffy sztárigazolásnak mondható, márpedig az ilyen nevektől egyáltalán nem szokás ilyen sebességgel megválni. A lépés persze a csatorna részéről bőven jogos és indokolható, de aki hasonlóan gyorsan kirúgott ismert embereket szeretne találni a médiában, annak alaposan fel kell kötnie a gatyáját. A híradózásban nem leltünk ilyesmire, de ettől még akadt néhány sztár, aki megélte, hogy milyen az, amikor egyetlen nap után mutatják neki az ajtót.

Pálffy István

Pálffy István, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöke 2012-ben előadást tart a MediaSmart Hungary Oktatási Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai rendezvényén, amelyen megerősítették, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) számára kiemelten fontos a kiskorúak védelme a káros televíziós és internetes tartalmakkal kapcsolatban (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Ryan Gosling és az olasz fociedző esete

Madonna legendájához hozzátartozik a történet, hogy még az énekesi karrierje előtt többek között egy Donkin Donutsban is megfordult felszolgálóként, ahol alkalmatlannak bizonyult, cukorkával megdobált egy vásárlót és a műszakja után a főnöke azzal vált meg tőle, hogy másnap inkább ne is jöjjön be dolgozni. Ez azonban még nem a show businessben történt, ellentétben Ryan Gosling sztorijával. Gosling 2008-ban még nem volt akkora sztár, mint manapság, de már bőven ismert névnek volt mondható. Peter Jackson őt választotta ki a Komfortos mennyország című film apaszerepére, csakhogy Goslingnak egészen más elképzelése volt a szerepről, mint a rendezőnek. A színész egyeztetés nélkül 30 kiló pluszt szedett magára a film miatt, és amikor pár nappal a tervezett forgatás előtt megjelent A Gyűrűk Ura-filmek rendezője előtt, Jackson teljesen kiakadt, és úgy döntött, hogy lecseréli a színészt. Ilyen szempontból Gosling abszolút bravúrt ért el, mert még az első tényleges munkanapja előtt kirúgták, és a helyére a szálkásra gyúrt Mark Wahlberg lépett.

Lori Petty neve ma már talán nem sokat mond a nézőknek, de a kilencvenes évek MTV generációjánál azért ismert név volt, a Tank Girl című filmjét sokan látták. Petty a női főszerepet kapta meg Sylvester Stallone mellett A pusztító című filmben, csakhogy Sly egyáltalán nem találta vele a közös hangot, és ha nem is az első, de a második munkanapján kirúgatta a színésznőt, a szerepét pedig Sandra Bullocknak adta. Vincent D’Onofrio az első munkanapját sem élhette meg A Toxikus Bosszúálló forgatásán. A színész elkövette azt a hibát, hogy közvetlenül a forgatás előtt fizetésemelést kért: más kapta a szerepet.

Igen, a fociban is

De természetesen hasonló bravúrokkal nemcsak a filmszakmában találkozhatunk. 2014-ben nagyot szólt a hír, hogy a belga bajnokság Genk csapatánál az olasz edzőt rögtön az első meccse után menesztették. A csapat az idény nyitómeccsében 3:1-re kapott ki, és mivel elvben ők voltak az esélyesek, Emilio Ferrerát azon nyomban elbocsátották.

Ferrera azonban még jól járt Leroy Roseniorhoz képest, akivel nemhogy az első meccsét nem várták meg az akkortájt (2007-ben) másodosztályban játszó Torquay csapatánál, hanem a szerződése aláírása után tíz perccel kirúgták. A vicc az, hogy Rosenior ezért nem is tett semmit, egyszerűen borzasztó időzítéssel a klub tulajdonosa épp a szerződés idején értékesítette a tulajdonrésze 51 százalékát, és az új tulajdonos első lépése volt, hogy érvénytelenítse az éppen csak megkötött szerződését, aminek összesen tíz percen át örülhetett.

Kirúgás

A főnök kikíséri az elbocsátott alkalmazottat (Fotó: Getty Images)

„Aznap rúgták ki, aki engem betanított volna, így engem is kirúgtak”

A hétköznapokban is gyakran előfordul, hogy viszonylag gyorsan, már a próbaidő során megválnak egy dolgozótól, de az azért már eseményszámba megy, hogy ez már az első napon megtörténjen. Persze teli van a net csodás történetekkel, ahol rekordgyorsan kirúgott alkalmazottak, vagy épp az őket kirúgó főnökök mesélik el a csodálatosnál csodálatosabb eseteket:

Egy étteremben dolgoztam, amikor láttam, hogy az egyik vendég kritizálja a Mai Tai koktélját. Az új pincér fogta a poharat, belekóstolt és egy „Ez teljesen rendben van” mondattal kívánta rendezni az ügyet.

Egy kozmetikumokat áruló bolt üzletvezetője voltam, és hívtak a főnökeim, hogy menjek gyorsan be, mert az új lány verekedni kezdett az egyik vevővel. Várandósan, éhesen, fáradtan bementem, ahol kiderült, hogy a lány vőlegényének exe lépett be az üzletbe, és ahogy meglátta, nekiment. Amikor odaértem, már ott volt az eladónk anyukája is, hogy vigasztalja a lányát, és úgy adták elő a történteket, hogy nekik volt igazuk, minek ment a másik lány oda. Fel kellett őket világosítanunk, hogy ez egy nyilvánosság számára nyitott bolt, ahová bárki betérhet vásárolni. Amikor kirúgtam, nagyon csodálkozott, mert azt hitte, majd őt fogom megvédeni.

Bejött az első nap a munkahelyére, a szemembe nézett, és azt mondta, hogy ő nem hajlandó egy nőnek dolgozni. Mondtam, hogy akkor csomagoljon és menjen.

Sous chefként dolgoztam egy étteremben. Aznap épp nagy tengeri herkentyű partit tartott nálunk egy nagyobb társaság. Amikor végeztek, szóltam a pincéreknek, hogy öntsék ki a jeget, amin a finomságokat felszolgáltuk nekik. Fogták, és a koszos, étel által érintett jeget visszaöntötték a jéggépbe. Még kagylódarabokat is találtam benne…

Bementem az első munkanapomon és pont aznap reggel rúgták ki a srácot, akinek az lett volna a feladata, hogy engem betanítson. Egész nap nem tudtak velem mit kezdeni, csak üldögéltem és vártam, hogy adjanak valami feladatot, aztán a nap végén hazamentem. Este fogadott egy levél a HR-től, hogy másnap már nem kell bemennem.

Az első nap nagyjából azzal telt, hogy megmutatták a helyem az irodában, kaptam céges laptopot, telefont és körbevezettek, hogy mindenkinek bemutassanak. Szimpatikus társaság volt, kedvesek voltak velem, többekkel jól elbeszélgettem. Örültem nagyon, mire este fogadott a cégtől a levél, hogy ennyi volt a munkám. Semmi indoklás. Hihetetlenül csalódott voltam, nem értettem, és egy cégnél dolgozó ismerőst kérdeztem, mi történhetett. Mint kiderült, a HR-vezető látta, hogy jól elbeszélgetek a jogi osztályról az egyik sráccal, és féltékeny lett, mert kinézte magának a pasit…

Forrás: Reddit, Buzzfeed, Ranker Quora

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top