nlc.hu
Aktuális

30 kutyát mentettek az állatvédők a perei horrortanyáról

„Növényt se bíznék az ilyen emberre” – 30 kutyát mentettek az állatvédők a perei horrortanyáról

A holland szaporító állítólag azért jött Magyarországra, mert itt megengedőbbek a törvények.
30 kutyát mentettek a perei szaporítótól.

„Mindenki megmozdult, akinek meg kellett mozdulnia” – nyilatkozta az nlc.hu-nak pénteken Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért szervezet vezetője arról a csütörtöki akcióról, amiben a hatóság több magyar állatvédő szervezettel közösen számolt fel egy Borsod vármegyei, egész pontosan perei szaporítótelepet.

Richárd lapunknak elmondta, a Szurkolók az Állatokért borsodi tagjai tegnap a perei polgármester, valamint a helyi jegyző kérésére keresték fel a tanyát, miután lakossági bejelentést kaptak arról, hogy az ott élő holland nő nem megfelelő körülmények között tartja a kutyáit. Még a sokat látott állatvédőket is megdöbbentette, amit végül a helyszínre kiérkezve találtak.

Bár a telepen élő kutyák nem voltak kifejezetten lesoványodva, gazdájuk iszonyatos körülmények között tartotta őket. Mint kiderült, a holland nő legalább 25-30 kutyát zsúfolt össze a házban; legtöbbjüket szűk kennelben zárta össze, de olyan négylábút is találtak, akinek egyéb hely híján, a düledező ház padlásán talált helyet.

Richárdtól megtudtuk azt is, hogy az asszony mindeközben vagy a padláson, vagy a kertben – egy sátorban élt, az elhullott kutyakölyköket pedig a jégkrém és az üdítő mellett, a fagyasztóban tárolta.

Összefogtak a bajba jutott állatokért

A déltől éjfélig zajló telepfelszámolásban végül több magyar állatvédő szervezet is aktívan kivette a részét: a Szurkolók az Állatokért csapata mellett a Szurkolók az Állatokért ideiglenes csapata, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány, a Noé Állatotthon Alapítvány, a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Vahur Állatvédő Egyesület, a Babák Menedék Állatmentő Alapítvány, a Diósgyőri Állatvédők, valamint több budapesti önkéntes is szállítóboxokkal, légkondícionált autókkal, elhelyezéssel segítette a mentést, és ezzel együtt a bajba jutott állatokat.

„Csórók, remegtek, mint a kocsonya.”

Ezt már Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány állatvédője mesélte a kutyákról, akiket tegnap délután kimentettek a telepről. „Két macskát és legalább 25, de inkább 30 kutyát hoztunk ki, akik közül többről időközben kiderült, hogy nem csak elhanyagolt, de beteg is. Az egyik kölyök például igazoltan szopornyicás, de van olyan kutya is, akinek hatalmas daganat van a hasában” – mondja, majd hozzáteszi az állatok mellett rengeteg biankó oltási könyvet találtak, illetve olyan vakcinákat is, amiket csak állatorvos adhat be.  

Ki tart ilyen körülmények között állatot?

„Az, hogy milyen körülmények voltak, egy dolog. Ami engem teljesen lesokkolt, az a nő hozzáállása volt” – árulta el. „Viszonylag ritkán fordul elő velem, hogy féljek egy alig 50 kilós, aprótermetű nő szemébe nézve, de most ez is megtörtént.” Az állatvédő azt mesélte, a pereihez hasonló felszámolásoknál ő főleg arra fókuszál, hogy ki tudják hozni azokat az állatokat, akiket ki kell. „Ebben az esetben viszonylag nagy testű, hiányos szocializációjú, rettegő kutyákról volt szó, akiket meg kellett fogni anélkül, hogy a testi épségünket veszélyeztettük volna. Leírhatatlan érzés volt, amikor azt láttam, hogy azok a szerencsétlenek – életükben talán először – valami jót éreztek, és erre elkezdtek felénk nyitni, kapcsolódni.”

Edina úgy érzi, a hatóságoknak sokkal komolyabban kellene foglalkozniuk azokkal az emberekkel, akik ilyen körülmények között képesek tartani a rájuk bízott élőlényeket.

„Arra, aki azért nyúzza meg az állatát, mert annyira szereti, hogy nem képes elengedni, vagy aki a fagyasztóban lévő teljesen egyértelműen halott állatokra azt mondja, mélyen alszanak, nemhogy állatot, de még növényt se biznék.”

– zárta Edina.

A perei horrortanya holland üzemeltetője ellen a hatóságok közigazgatási és büntetőeljárást indítottak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top