nlc.hu
Aktuális

Betiltják az abaja viselését a francia állami iskolákban

Betiltják az abaja viselését a francia állami iskolákban

Az oktatási miniszter szerint az a cél, hogy az osztályteremben ne lehessen megmondani „ránézésre” egy diák vallási hovatartozását.
Az El Olhmane mecset muzulmánjai és a Notre Dame de la Fraternité katolikusai ételt, élelmiszert és higiéniai termékeket osztottak a villeurbanne-i La Doua campus diákjainak 2021. március 27-én

Franciaországban megtiltják, hogy a gyerekek az állami iskolákban az abaja nevű, a muszlim nők egy része által viselt bő szabású, földi érő köntöst hordjanak – közölte a francia oktatási miniszter.

„Amikor belépünk egy osztályterembe, ne lehessen megmondani a tanulók vallási hovatartozását pusztán abból, hogy rájuk nézünk” – indokolta a hónapokig tartó vita után megszületett döntést a Gabriel Attal.

Franciaországban szigorúan tiltják a diákok számára a vallási hovatartozást megmutató ruhadarabokat. Emiatt nem előzmény nélküli a mostani döntés: 2004-ben betiltották a fejkendők viselését, 2010-től pedig nem szabad fátylat hordani nyilvános helyeken.

A CFCM, a számos muszlim egyesületet tömörítő nemzeti testület elítélte az abaja betiltását, mert álláspontjuk szerint a ruhadarabok önmagukban nem képviselnek vallási jelképet.

(Reuters/France 24)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Robert DEYRAIL/Gamma-Rapho via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top