nlc.hu
Aktuális
Beekeeping age: körülzsongják a TikTokon a középkorú férfiakat

Körülzsongják a TikTokon a középkorú és idősebb férfiakat, legyenek sztárok vagy kertvárosi apukák

Újabb kifejezés született azokra a férfiakra, akikért odavannak a fiatalabb nők. De mégis mi áll a trend hátterében?

Abban, hogy vannak nők, akik vonzónak találják az idősebb férfiakat, nincsen semmi meglepő. Persze sokan csak legyintenének, hogy biztosan csak az anyagiak, a státusz miatt keresnek maguknak párt más korosztályból, de ez elég szexista és általánosító hozzáállás. Nem tudni, hogy utóbbin változtat-e az, hogy TikTokon terjedni kezdett egy új trend, pontosabban megjelent egy új kifejezés, amivel a fiatalabb generáció képviselői illetik azokat a középkorú vagy idősebb férfiakat, akik bejönnek nekik. Ez a kifejezés nem más mint a beekeeping age.

De mi köze van a méhészetnek ahhoz, hogy kit találunk vonzónak? Nos, a Rick és Morty animációs sorozat egyik részében Summer egyik barátnője az ablakból figyeli, hogy a tinédzserlány apja, Jerry éppen a kertben méhészkedik, és a szavaiból azt lehet kivenni, hogy nagyon tetszik neki a középkorú férfi. Aki nem ismerné a sorozatot, Jerry nem egy éppen egy menő, gazdag, vagány figura, hanem egy kertvárosi apuka, és házasságában a nadrágot inkább felesége, Beth viseli. De annak, hogy milyen karakter is Jerry, nem igazán van köze ahhoz, hogy ki kapja meg a fent említett jelzőt. 

A videókban gyakran feltűnik olyan sztárok neve mint például Mads Mikkelsen vagy Jeff Goldblum, és mindannyian emlékszünk még arra, milyen rajongás övezte Pedro Pascalt, és ugyan az őrület csúcsa csupán néhány hónapja volt, amikor a zaddy kifejezés volt a menő, akkoriban ezt használták az idősebb, vonzó férfiakra. A Vice cikkében kiemeli, talán az sem véletlen, hogy hamarosan debütál a Golden Bachelor című párkereső valóságshow, amiben nem egy fiatal férfi keresi a szerelmet, hanem a 71 éves Gerry Turner, aki étteremtulajdonosként csinálta meg a szerencséjét, és nem egy született agglegény, 34 évig élet ugyanis házasságban, és néhány évvel ezelőtt özvegyült meg. 

Pedro Pascal
Megnézem
Összes kép (5)

De nemcsak ismert férfiak szerepelnek ezekben a TikTok-videókban, van, aki apukájának próbálja elmagyarázni, hogy valaki egy kommentben ezt a kifejezést használta rá, és hogy ez pontosan mit is jelent ez. Ő pedig válaszképpen elmesélte, hogy gyerekkorában kórházba kellett vinni, miután egy méhkassal babrált, és megcsípték a rovarok. 

És mi a közös ezekben a férfiakban?  Például az, hogy ugyan látszik rajtuk az idő múlása, vannak ősz hajszálaik, egy-két ránc is, de mégis fiatalosnak tűnnek, van stílusuk. A külső mellett pedig az is vonzó lehet, hogy a fiatalabb nők úgy vélik, ők sokkal jobban bánnának velük, mint kortársaik, és itt ismét nem(csak) az anyagiakra gondolunk, hanem arra, hogy azt feltételezik, talán tiszteletteljesebbek, tudják, hogyan viselkednie egy úriembernek. Hogy az valóban így van-e, az más kérdés. 

Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen az Indiana Jones és a sors tárcsája című film londoni premierjén. (Fotó: Jeff Spicer/Getty Images for Disney)

“Ahhoz, hogy valaki jó méhész legyen, intelligensnek, nyugodtnak és türelmesnek kell lennie. Egy ember nem azért tart méheket, hogy felhívja mások figyelmét magára, ellenétben mondjuk azokkal, akik zajos motorokkal közlekednek vagy úgy edzenek, hogy azt mindenki lássa, ez inkább a meditatív nyugalomról szól. Ez pedig önmagában is vonzó lehet, hiszen azt jelenti, hogy az illető magabiztos és független” – indokolta meg Maryanne Fisher pszichológus azt, hogy miért lehet mégis valami köze a méhészetnek ehhez a rendnek.

Vannak, akik szerint nyilván nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy amikor egy trend felfutóban van, akkor könnyű kitűnni azzal, hogy mi is beállunk a sorba, és lehet, hogy a nők egy része így próbál jelezni a velük egykorú férfiaknak, hogy ideje összekapni magukat. És ugyan elsőre ez a kifejezés sem tűnik túlzottan károsnak, az azért fontos, hogy ne tárgyiasítsuk az embereket, bár ez inkább a nőkkel szokott előfordulni, de a férfiakat is zavarhatja bizonyos fokú és irányú figyelem, ahogyan Pedro Pascal is eleinte szívesen vállalta, hogy ő az internet szexi apukája, de volt egy pont, amin túl már zavarta, szinte csak ez volt a téma. 

Maryanne Fisher pedig behozott még egy érdekes szempontot, szerinte ez a trend tovább erősítheti azt az elképzelést, hogy a méhészet egy férfias szakma és hobbi, miközben világszerte indultak kezdeményezések, amelyeknek az a célja, hogy a nemek arány ezen a területen is sokkal kiegyenlítettebb legyen. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top