nlc.hu
Sztárok

Ezért szeretjük annyira Pedro Pascalt

A gigantikus szexiség elviselhetetlen súlya – Pedro Pascal, az internet daddyje

Trónok harca, The Mandalorian, The Last of Us, DC univerzum, Narcos, Kingsman – nincs még egy olyan ember Hollywoodban, aki annyira lefedné a popkultúra minden zugát, mint Pedro Pascal. Nem csodáljuk, hogy mindenki odáig van érte, csak azt, hogy ilyen sokáig tartott, hogy a pascalizmus elérje a tetőfokát.

2023 már most Pedro Pascal éve. Január óta fojtófogásban tartja az internetet a chilei-amerikai színész, és még április végéig egész biztosan nem engedi el. Éppen csak két hete igyekeztünk hozzászokni ahhoz, hogy új évet kezdtünk, Pedro Pascal máris megjelent az HBO Maxon, hogy leszállítsa a streamingplatform egyik legsikeresebb produkcióját, a The Last of Ust. A videójáték-adaptáció utolsó részei még bőven hatalmas köröket futottak a neten, amikor elindult a Star Wars galaxisának egyik legnagyobb újgenerációs favoritja, a The Mandalorian harmadik évada a Disney+-on. Az átfedés nemcsak a fojtófogáson szorított, de rávilágított a tényre, hogy Pascal imád apafigurákat alakítani. Azt pedig már nem tudta a kicsi szívünk elbírni – mert nemcsak rólam, vagy az internet népéről van szó, hanem úgy érzem, mindannyiunk nevében beszélhetek a helyzetről –, hogy párhuzamosan nézzük, ahogy egyszerre bébiszitteli Bella Ramsey karakterét a posztapokaliptikus zombivilágban, és játszik szingli apukásat Baby Yodával. Így Pedro Pascalt hivatalosan is az internet apucijává, azaz daddyjévé koronáztuk.

Pedro azonban nem a The Last of Usszal, de még csak nem is a Star Wars sorozatával betonozta be magát az állandó kedvenceink közé, á, dehogy: a színész lassan tíz éve libbent be az életünkbe Oberyn Martell aranyszínű köntösében. És azóta sem ment sehová. Talán egy picit háttérbe húzódott – nem hibáztatjuk érte, az ember nem versenyezhet a rajongók imádatának aktuális tárgyával –, miután a Trónok harca reputációjához híven hét epizód után brutálisan meggyilkolták az önbizalom-túltengésben szenvedő, biszexuális dorne-it. Azóta Pascal a dárdát fegyverre cserélte, és rájött, hogy remekül áll neki a sztoikus – gyakran a kemény felszín alatt aranyszívet rejtegető – pisztolyhős szerepe. Így például Whiskeyé, ahogy arra nem sokkal Joel HBO-s debütálása után emlékeztette az egész internetet a @dvcree felhasználónevű tiktokker. A 21 éves lány, polgári nevén Sandra olyan fancamet (azaz egy rajongó által készített videómontázst) szerkesztett a Kingsman: Az aranykör ügynökéről, hogy sokan annak hatására szerettek bele (újra) a színészbe.

@dvcree

petitioning to be your fav pedro pascal editor #pedropascal #pedropascaledit #agentwhiskey #kingsman #dvcree

♬ save a horse ride a cowboy – ⠀⠀⠀⠀⠀

A vitathatatlan mestermű nemcsak egy szerelmes levél volt Pedro Pascalnak címezve (amit biztosan meg is kapott – de erről majd később), de olyan jól sikerült, hogy saját jogán magáért a TikTok-videóért is rajongani kezdtek: 31,1 millióan tekintették meg, 3,6 millióan lájkolták és 1,2 millióan mentették le eddig a posztot. Sandra csak a színész iránti szeretetét igyekezett kifejezni az edittel, aki klasszikus Z-generációs stílusban fogalmazta meg, miért is éli most a Pedro Pascal-korszakát:

Van benne valami. Idősebb, érettebb, és nagyon vonzó. Egyszerűen csak daddy.

Daddy? Sorry. Daddy?

Bár Pedro Pascalnak nincsenek gyerekei, ez nem jelenti azt, hogy az internet definíciója szerint ne lehetne apuci – mert, ahogy egy tavalyi interjúban mondta, „daddy-nek lenni lelkiállapot”. Ezután a színész daddysége úgy kúszott a TikTok for you page-ünkre, majd terjedt szét az egész neten, ahogy a zombigomba a The Last of Usban a világra: először szépen lassan, majd minden átmenet nélkül már mindenhol ott volt. Pedro tavaly élőzés közben igyekezett megbizonyosodni arról, hogy ő „minden daddynél nagyobb daddy”, januárban a kamerába nézve deklarálta önmagát a mi „menő, szexi apucinknak”, és mikor Graham Norton megkérdezte, hogy ki az az internet daddy, Pedro csak annyit válaszolt: „én”. Ugyanebben a talk show-ban elárulta, hogy nagyon is élvezi ezt a hirtelen jött figyelmet, hogy aztán a következő pillanatban már elpirulva zavarba jöjjön. A Vanity Fairnek hazugságvizsgálóra kötve bevallotta, hogy nem átall szívtipróként gondolni magára, sőt, amikor rosszkedvű, rá-rápillant a neki – és a szívtipróságának – dedikált rajongói oldalakra.

Pedro Pascal

Fotó: Todd Owyoung/NBC via Getty Images

Pascal daddysége az utóbbi időben korábban soha nem látott csúcsokra ért fel, melyhez nagyban hozzájárult a törődő és tekintélyt parancsoló apafigura szerepe, melyben tehát az utóbbi hónapokban láthattuk őt. A The Last of Usban Joel karaktere amellett, hogy klasszikusan jóképű – ami megdöbbentő kontrasztot képez a rátámadó zombikkal –, vonakodó oltalmazója a 14 éves Ellie-nek, aki talán a gyógymód kulcsa lehet. Joel a saját démonjaival küzd, miközben valódi rémektől védi a lányt, akihez határozottan nem akar kötődni. Ebben igencsak hasonlít Din Djarinra, a – Pascal saját bevallása szerint pornósan beszélő – mandalórira, akit azzal bíztak meg, hogy biztonságban eljuttasson A-ból B-be egy különleges gyermeket. Kezdetben egyikük sem túl lelkes, de végül megengedik maguknak az érzelmeket – megtanulnak (újra) szeretni.

The Mandalorian

Jelenet a The Mandalorian második évadából (Fotó: Disney Press)

Ugyanakkor nem édesapák, nem a vér szerinti gyerekükre vigyáznak, így könnyű – és nagyon is fontos! – elválasztani az apaságot a „daddységtől”. Főleg, hogy a Z-generáció már rég nem a túlszexualizált, a MILF szó örökségét követő, apakomplexussal és/vagy a saját apánkkal való rossz kapcsolattal terhelt kifejezésként használja a daddy szót, mint ahogy az eredetileg elterjedt. Ugyan a hasonló konnotációk nem tűntek el végleg, új, ironikusan alkalmazott formájában már sokkal inkább a szexiség fokmérőjeként funkcionál. Ezt és a Pedróról készült fancamek végeláthatatlan sorát figurázták ki abban a szkeccsben, melyet akkor készítettek, mikor a színész – aki tehát, mint látható, abszolút veszi a lapot, érti, élvezi és bátorítja a daddy-dolgot – múlt hónapban a Saturday Night Live-ban járt.

Újradefiniált férfiasság

Joel és Mando karakterein túl Pascal egyébként is gyakran alakít macsó alfahímeket – a Narcos Javier Peñájától a Wonder Woman 1984 főgonoszáig –, azonban az ő megformálásában ezek mindegyike túllépett a hagyományos férfi archetípusokon, mert a karakterei végül kitörnek a korlátozott érzelmi skála sztereotípiájából, úgy, hogy elfogadják és magukévá teszik az érzéseiket, alázatosságukat. „Van valami vicces, ami tipikus jellemzője ezeknek a zárkózott férfitípusoknak – magyarázta Pascal a Hot Ones című műsorban. – »Ne mutasd ki az érzéseidet. Gyengeségnek veszik majd. Az életben maradás a legfontosabb. Ne engedj be senkit a szívedbe.« [Joel] fejében az emberi kapcsolatok nem szükségesek a túléléshez. Csakhogy aztán rájön, hogy enélkül nem tud és nem is akar élni.”

Pedro Pascal és Bella Ramsey

Pedro Pascal és Bella Ramsey a The Last of Us premierjén (Fotó: Rodin Eckenroth/WireImage)

Ezzel Pedro gyakorlatilag bemutat a latin kultúrában machismónak nevezett hímsovinizmus, illetve a toxikus maszkulinitás koncepcióinak, utóbbi a New York Times velős definíciója szerint „annak az eredménye, ha arra tanítjuk a fiúkat, hogy nem fejezhetik ki nyíltan az érzelmeiket, hogy »folyton keménynek« kell lenniük, és minden ettől eltérő viselkedés »nőiessé« és gyengévé teszi őket.” Ezek a már elavult, mégis tradicionálisan maszkulin szerepek, amikbe a machismo kultúrája is belekényszeríti a fiúkat és férfiakat, bizonyítottan mentális problémákhoz vezetnek – mint a depresszió, önértékelési zavar, függőség vagy öngyilkosság –, extrém esetekben pedig a bullying, az erőszakos viselkedés, a szexizmus és a homofóbia forrásává válnak. Pascal azonban nemcsak a vásznon színészként, a való életben is szembemegy a toxikus macsósággal. Ezt egyfelől a divat nyelvén fejezi ki, túllépve a fekete-fehér öltöny 100 éve változatlan „maszkulin” stílusán, merész színekben, férfiruháknál szokatlan anyagokkal dolgozó, izgalmas szabásokban jelenik meg a vörös szőnyegen.

Pedro Pascal

Fotó: Joe Maher/Getty Images

Másfelől pedig expliciten kiállva az általa „marginalizált, hátrányos helyzetűként” jellemzett embercsoportokért. Így például, mikor a húga, Lux transzneműként coming outolt, Pedro teljes mellszélességgel támogatta. A The Last of Usos fiatal színésztársa, Bella Ramsey – aki nembinárisnak vallja magát – ódákat zeng a kvázi mentorává vált férfiről, valamint a The Mandalorianből kirúgott Gina Caranót is helyre tette az angolban nagy többletjelentést hordozó névmások (he/she/they) jelentőségéről, mikor a színésznő nyilvánosan gúnyolódott a dolgon. Ennek ellenére, mikor Carano távozott a sorozatból, csupa szépet mondott Pedróról, sőt, egyenesen édesnek hívta őt.

Lehetetlen nem szeretni

Pedro Pascalt tehát nemcsak a nézők, de a kollégái is ugyanúgy imádják – és akkor még nem is beszéltünk az Oscar Isaackel való világra szóló barátságáról –, az őt körülvevő egyetemes szeretet pedig lassan Keanu Reeves-i magaslatokba kezd emelkedni. Olyannyira, hogy a rajongói kifejezetten oltalmazóvá váltak vele kapcsolatban. Mikor ugyanis a Disney szigorúan figyelő tekintete alatt debütált a The Mandalorian harmadik évada, egy újságíró (nem túl kreatívan, valljuk be) akart egy szeletet a daddy-tortából. Ezért úgy döntött, megkéri Pascalt, hogy olvasson fel úgynevezett thirsty tweeteket – azaz: olyan posztokat, amikben általában elég korhatárosan csorgatják a nyálukat a tweetelők az aktuális kedvencükre –, aki ezt poénkodva visszautasította. Teljes joggal, hiszen egyrészt mindennek megvan a maga helye és ideje, a Disney pedig nem nézi jó szemmel az illetlen megmozdulásokat (ahogy az ebből a marveles vörös szőnyeges interjúból is kiderült). Másrészt fárasztó lehet kizárólag daddységgel kapcsolatos kérdéseket kapni, illetve, ahogy azt a Twitteren azonnal Pedro védelmére kelők kiemelték: a színész túlszexualizálásával járó, tárgyiasító, a szexuális zaklatás határára csúszó viselkedés lehet ez.

Túlzásba esni sosem szerencsés, és úgy tűnik, Pascalra is ráférne egy kis daddy-szünet.

Mi van az emberekkel, amiért egy ilyen öreg pasi jön be nekik? Nem értem. Mi történt itt kulturálisan? Koncentráljatok Harry Styles-ra!

mondta egy spanyol interjúban a színész a napokban. Bár Harry valószínűleg örömmel visszavenné az internet pasija címet egy időre Pedrótól, azért megnyugtatnánk a színészt, hogy a vitathatatlanul vonzó külseje mellett a színészi kvalitásait is nagyra értékeli minden netező. Már csak azért is, mert kiváló mémalapanyagként szolgálnak, mint például a legutóbbi, TikTokot felszántó, A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya egy jelenetéből származó trend esetében.

@benbooth34

Pedro Pascal rules the world currently. #pedropascal #car #meme

♬ original sound – Ben Booth

De viccen kívül, Pedro Pascal borzasztó filmekből is képes kihozni a legtöbbet (lásd: Wonder Woman 1984), eleve minőségi produkciókat pedig még magasabbra emelni. Ha pedig most egy kis szabadságot venne ki a daddységből, abszolút megértjük és támogatjuk. Főleg, mert tudjuk, hogy hamarosan újult erővel és energiával robban vissza: csak annyit mondunk, hogy legközelebbi szerepei között Ethan Hawke szeretőjét is alakítja majd Pedro Almodóvar meleg cowboyos rövidfilmjében. Pascal újabb pisztolyhős karaktere a májusi Cannes-i Filmfesztiválon deübáló Strange Way of Life-ban bukkan majd fel, mi pedig már készítjük is a telefonunkat az újabb @dvcree fancamre és mémcunamira várva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top