nlc.hu
Aktuális

80 év után kapták meg a magyar katona szerelmes levelét

80 év után kapta meg a család a magyar katona szerelmes levelét

Egy tartalékos zászlós találta meg egy antikváriumi könyvben az 1943-ban íródott levelet, ami nyolcvan év után jutott el a leszármazottakhoz.
A montázson egy magyar katona 1943-as szerelmes levele, és a leszármazottaknak való visszaadása 2023-ban

Nyolcvan év után került jogos tulajdonosához egy magyar katona által a második világháborúban írt szerelmes levél – számolt be a Facebookon az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság.

A levelet 1943-ban adta fel Kassán Bodnár Gyula őrvezető, aki a helyi gépkocsizó könnyűtüzér osztály, első üteg katonájaként teljesített szolgálatot. Az akkor 22 éves őrvezető az ő „Marikájának” szóló szerelmi vallomásában azt írta, hogy reméli, hogy a háború után össze tudnak majd házasodni.

A hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozó Bukta László tartalékos zászlós körülbelül tíz évvel ezelőtt bukkant rá a levélre egy antikváriumi könyvben Mezőkövesden. Azt nem tudni, hogy az Aszalóra címzett levél eljutott-e a katona szerelméhez, de a zászlós sok mindent kiderített a néhai szerelmespárról és családjukról.

Mint megtudta, mindketten túlélték a háborút, azonban a férfi hadifogságba került. Szerelme, Marika eközben több mint 5 évig várt rá, végül 1951 áprilisában össze tudtak házasodni. A világháborút majd a hadifogságot is túlélő Gyula bácsi 1984-ben hunyt el, és nem sokkal később szerelme a sírba is követte őt. Házasságukból két gyermekük született, közülük a fiatalabb Busku Jánosné Bodnár Anna Mária ma is gyógyszerészként dolgozik Miskolcon.

A szerelmes levél végül nyolcvan évvel később 2023. szeptember 6-án eljutott a „címre”. A miskolci toborzóirodában Busku Jánosné Bodnár Anna azt mondta, családja ezzel a levéllel korábban nem találkozott, mindössze néhány tábori levelezőlap és képeslap maradt fenn eddig édesapja háborúbeli írásaiból.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, fotók: Honvédelem.hu/Szováthy Kinga)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top