Budapest desszertje először az Édes Napok csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg péntektől vasárnapig, a Szent István-bazilika előtt.
Az Édes Napokon a Szent István-bazilika előtt több mint negyven kiállító édességeivel találkozhat a közönség – mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) keddi budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba elnök, az Édes Napok főszervezője. A rendezvény – és a Budapest desszertje cukrászverseny – legfontosabb célkitűzése
segíteni a magyar cukrászatok, édességmanufaktúrák megerősödését,
népszerűsítését, a minőségi édességfogyasztás kultúráját.
Nem tudjuk ugyanis elfogadni, hogy a vendéglők étlapjairól elkopjanak a magyar desszertek
– mondta Rebrus. A desszertek zsűrije anonim volt, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes kilétét. Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy a cukrászverseny 2022-es győztese által választott idei két kötelező alapanyag a feketeribizli és a tonkabab volt.
A süti alul feketeszezámos piskóta, amelyet feketeribizlis puha zselével töltöttek be, erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke mousse kerül belga étcsokoládé ganache-sal és ropogós krokantpralinéval. Mivel a feketeribizli igen aromás és savas gyümölcs, ezért áfonyával párosították, amelyhez nagyon jól passzol a tonkabab
– mutatta be az édességet.
Horváth Eszter Vaslóczki Orsolyával, a Sugar főcukrászával együtt Japánban kóstolt először feketeszezámos süteményt, és azonnal beleszerettek az ízébe. A szezám jól harmonizál a savas gyümölcsökkel, ezért választották a piskótához, amelyhez liszt helyett pirított feketeszezámot használtak, a piskóta így gluténmentes lett.
A desszerthez felhasznált, 65 százalékos kakaótartalmú
különleges bio étcsokoládé Madagaszkár északi részén, tamarindfák között termesztett kakaóbabokból készül, és egyedülállóan gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik.