nlc.hu
Aktuális

Ezek lesznek a 2024-es autópálya díjak.

Brutálisan megemelik jövőre az autópályadíj tarifákat

Bár egy uniós előírás miatt jövőre kötelező lesz napi e-matricát is árulniuk, ennek az árát még titkolja a kormány.

A hivatalos jövő évi autópályadíj tarifákat elnézve, minden kategóriában jelentősen megemeli a matricák árát a kormány. 2024-ben tehát jelentős drágulással számolhatnak minden kategóriában az autósok – írja a hvg.hu.

 

Egy kormányrendelet szerint az áremelés mértéke

az adott év augusztusában mért inflációnak felel meg. Ennek mértéke pedig idén brutálisan nagy: 16,4 százalék volt. A pótdíjakat meg a pótdíj különbözeteket is jócskán megemelik. A hivatalos jövő évi árakról a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. oldalán olvashat további információkat.

A rendelet szerint 2024. január elsejétől ezek az e-matrica-árak lépnek érvénybe:

Brutálisan megemeli jövőre az autópálya díj tarifákat a kormány

Ezek a díjak minden esetben bruttó díjak, tartalmazzák az áfát. A fenti díjtáblázat szerint D1-es kategóriában a 10 napos matrica 900 forinttal (6400 forint), a havi 1460 forinttal (10 360 forint), míg az éves matrica 8070 forinttal (57 260 forint) drágul. A D1-es megyei matrica ára 880 forinttal nő, így januártól 6600 forint lesz. Bár egy uniós előírás miatt jövő márciustól

a magyar állam kénytelen lesz napi matricát is árulni,

a mostani tájékoztatásban erről valahogyan nem esik szó. Pedig más esetekben virtuóz módon tud a kormány az uniós kötelezettségeire hivatkozni, mint például ma, a szabályozott szakmák közfelháborodást kiváltó, majd gyorsan elvetett átalakítása kapcsán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top