nlc.hu
Aktuális

Mégsem változtat a kormány a szakmai végzettségek szabályozásán.

Visszatáncolt a kormány a szabályozott szakmák felülvizsgálatától

Mint általában a kudarcra ítélt ötleteiket, a szakképesítés megvariálását is megpróbálják az Európai Unióra fogni.

Nem lesz változás a szabályozott szakmában – jelentette be MTI-közleményben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A kormány kifejezetten az Európai Unió által kiadott irányelv elvárásainak megfelelően kezdte meg a szabályozott szakmák felülvizsgálatát, aminek társadalmi vitája szeptember 14-én indult – állítja a közlemény szövege. A szakképesítés témájában indított vita során beérkező javaslatok és visszajelzések alapján a Gazdaságfejlesztési Minisztérium

Visszatáncolt a kormány a szabályozott szakmák felülvizsgálatától

visszariadt a tervtől és azonnali hatállyal felfüggesztette a felülvizsgálatot. 

A tárca szerint azért nem kerül sor az érintett jogszabályok módosítására, mert a jelenlegi kormány nemcsak, hogy megvédi a családokat és a munkahelyeket, de még a dolgozók biztonságos munkavégzése és egészsége érdekében is mindent megtesz. Ennek megfelelően, a jogszabályok változatlanok maradnak.

Magyarországon egy szakma akkor minősül szabályozott szakmának,

ha gyakorlása meghatározott képesítő oklevélhez, állami vizsga vagy egyéb hasonló jellegű vizsga letételéhez, illetve szakmai szervezetbeli tagsághoz kötött.

A 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló jogszabály tervezetet szeptember közepén dobta be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A szóban forgó rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szól. A rendelet 1. számú melléklete szerint a

fodrász, a lábápoló, a kézápoló és műköröm építő tevékenységek

immár szakképesítés nélkül lettek volna végezhetők, illetve nem önálló tevékenységként lettek megjelölve. A benne szereplő táblázat szerint a speciális lábápoló tevékenységet kozmetikus technikus felügyelhette volna, olyasvalaki, aki soha nem tanult és nem is végez műköröm építést, sem kézápolást, sem lábápolást. A szakemberek felháborodtak a jogszabály tervezeten. 

A fent felsorolt szakmák mindig a szabályozott szakmák körébe tartoztak és önálló tevékenységként voltak gyakorolhatók. Ezen szakmák esetében nem értelmezhető, nem releváns – a rendelet táblázatában megjelenő – a nem önállóan végezhető tevékenység, mert ezek a szakmák nem végezhetők szakképesítés nélkül úgy, hogy a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja. Csak és kizárólag az államilag elismert, szabályozott képzés által biztosított, a folyamatosan önálló, szakszerű munkavégzés teremti meg a szépségipari szolgáltatások biztonságos tevékenységét

 – fogalmazta meg a szakma álláspontját Szálkai Hajnalka, a NAILSPA tulajdonosa. 

A szakszerűtlen munkavégzés súlyos egészségkárosító kockázattal járhat,

amit csak és kizárólag az önállóan végezhető, szakszerű munkavégzés előzhet meg. A szolgáltatás jellege miatt csak a tevékenységet végző szakembert terhelheti a büntetőjogi felelősség. A szakmai tudás hiánya, a szakszerűtlen ellátás, a higiéniai feltételek hiánya, a nem megfelelő tájékoztatás súlyos, élethosszig tartó egészségkárosodáshoz, sőt akár csonkoláshoz vagy a végtagok elvesztéséhez is vezethet. A statisztikák szerint tavaly a lábujj csonkítások ötöde szakszerűtlen kezelés eredménye volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top