nlc.hu
Trend

Változhat a kéz- és lábápoló szakmák szabályozása

Felháborodott a szakma: a jövőben szakképesítés nélkül is dolgozhatnának a körmösök

Egy új jogszabálytervezet szerint a lábápoló, kézápoló és műkörömépítő tevékenységek szakképesítés nélkül is végezhetők lennének. A szakma felháborodott.

A 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló jogszabálytervezetet jelentett be néhány nappal ezelőtt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A szóban forgó rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szól. A rendelet 1. számú melléklete szerint a fodrász, a lábápoló, a kézápoló és műkörömépítő tevékenységek immár szakképesítés nélkül végezhetőként, illetve nem önálló tevékenységként vannak megjelölve. A benne szereplő táblázat szerint a speciális lábápoló tevékenységet kozmetikus technikus felügyeli, tehát olyasvalaki, aki soha nem tanult és nem is végez műkörömépítést, sem kézápolást, sem lábápolást. A szakemberek aggódnak és felháborodtak a jogszabálytervezeten. 

Manikűr

A higiénia kiemelten fontos! (Illusztráció: Getty Images)

Súlyos kockázatok 

A fent felsorolt szakmák mindig a szabályozott szakmák körébe tartoztak és önálló tevékenységként voltak gyakorolhatók. Ezen szakmák esetében nem értelmezhető, nem releváns – a rendelet táblázatában megjelenő – a nem önállóan végezhető tevékenység, mert ezek a szakmák nem végezhetők szakképesítés nélkül úgy, hogy a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja. Csak és kizárólag az államilag elismert, szabályozott képzés által biztosított, a folyamatosan önálló, szakszerű munkavégzés teremti meg a szépségipari szolgáltatások biztonságos tevékenységét – fogalmazta meg a szakma álláspontját Szálkai Hajnalka, a NAILSPA tulajdonosa. 

A szakszerűtlen munkavégzés súlyos egészségkárosító kockázattal járhat, amit csak és kizárólag az önállóan végezhető, szakszerű munkavégzés előzhet meg. A szolgáltatás jellege miatt csak a tevékenységet végző szakembert terhelheti a büntetőjogi felelősség. A szakmai tudás hiánya, a szakszerűtlen ellátás, a higiéniai feltételek hiánya, a nem megfelelő tájékoztatás súlyos, élethosszig tartó egészségkárosodáshoz, sőt akár csonkoláshoz vagy a végtagok elvesztéséhez is vezethet. A statisztikák szerint a tavalyi évben a végtag, pl. lábujjcsonkítások 20 százaléka szakszerűtlen kezelésből adódott.

Élő szervezeten dolgoznunk szakszerűen, felelősségteljesen, hogyan történhet az meg, hogy a rendelet szerint ezek a szakmák végezhetők képesítés nélkül?

– tette fel a kérdést a szakember.

Az alábbi galériában megnézheted, milyen károkat okozhat a megfelelő szakmai tudás hiányában végzett „sufnituning”. Vigyázat, gyomorfogató képek következnek!

Megnézem
Összes kép (10)

Képzés és továbbképzés

A jelenlegi iskolarendszerben hivatalosan a Kéz-és lábápoló technikus szakmát lehet elsajátítani, melynek két szakmairánya van: a Speciális lábápoló és a Kézápoló és körömkozmetikus. Ezek a szakmák az iskolarendszerben most már ingyen is megszerezhetők. A felnőttképzésben tanulni vágyók Manikűrös és körömdizájner szakképesítést szerezhetnek.

Az ellenőrzések hiánya miatt azonban rengeteg olyan képzés folyik, ahol sem a tárgyi feltételek, sem a személyi feltételek nem megfelelőek, a higiéniáról, szakértelemről nem is beszélve. A tanulni vágyókat megtévesztik azok a hirdetések, amelyek nem valós értékeket közvetítenek és az ott kapott dokumentumokkal nem tudnak elhelyezkedni, egyrészt mert tudásuk nem piacképes, másrészt a kapott dokumentumok tulajdonképpen semmire nem jogosítják őket.

A kiváló szakemberek továbbra is kevesen vannak, viszont sok az olyan „szakember”, aki rengeteg kárt okoz a munkaerőpiacnak – vendégeknek, valódi szakembereknek egyaránt – következmények nélkül. Ennek a károkozásnak teret ad a jelenlegi rendelet és segíti a feketemunkát, hiszen képesítés és szakértelem nélkül, illetve, például adót, rezsit nem fizetve, olcsón, a piaci ár alatt folytatják tevékenységeiket – sorolta a problémákat Szálkai Hajnalka. Hozzátette: a minőséget képviselő szakemberek mindig fejlesztik is a tudásukat, akár mesterré válnak, versenyeznek, illetve részt vesznek az utánpótlásnevelésben, szakmafejlesztésben és a duális képzésben, de fontosnak tartják az egymástól való tanulást is. 

Mit lép a szakma? 

A rendelet módosításáról szóló jogszabálytervezethez a minisztérium szeptember 22-ig fogadja az észrevételeket. A Kéz és lábápolók Szakmai oldala petíciót indított a tervezett módosítás ellen.

A legfontosabb cél eddig is a minőség emelése volt az oktatásban és a munkavégzésben egyaránt, de mint látjuk, a rendelet nem ezt a célt szolgálja. A szépészet ágazat szakmai sikerei a kimagasló szakértelmet tükrözik, ami nem valósulhatott volna meg, ha a szakmák nem lettek volna szabályozottak és bárki szakképesítés nélkül, betanított munkaként végezhette volna. Az eredmények, mind a hazai, mind a nemzetközi megmérettetéseken kimagasló teljesítményt mutatnak, pl. EuroSkills, WordSkills, OMC, műkörömépítő Európa- és világbajnokságok és Londoni Nailympiák dobogós helyezései, melyek a magyar szépészeti szakemberek kiváló szakértelmét tükrözik világszinten. Ezek a szakmák eljutottak a mester szintig is, most azonban úgy tűnik, hogy képesítés nélkül végezhető, betanított munkák lesznek – fogalmazták meg aggodalmaikat. 

A cél legalább az eddig kialakított oktatási rend visszaállítása lenne, mely álláspontjuk szerint segítené a magyar kormány által a Szakképzés 4.0 stratégiában megfogalmazott minőségfejlesztési célt, illetve a szakértelem útján továbbhaladva eljuttatni a szépészeti szakmákat a felsőoktatásig.  Mindez segítené az élethosszig tartó tanulást, illetve valós életpályamodellt kínálna a tanulni vágyó fiataloknak. 

Pedikűr

Kire bíznád magad? (Illusztráció: Getty Images)

Hogyan válasszunk jó szakembert?

Laikusként, vendégként persze joggal fogalmazódik meg a kérdés, hogy miként válasszunk valóban felkészült, komoly szakmai tudással és felelősségtudattal rendelkező kéz- és lábápoló szakembert, akinek a kezei között maximálisan biztonságban érezhetjük magunkat. A kérdésre nagyon nehéz egyértelműen válaszolni, hiszen sokszor találkozunk profi weboldalakkal, megtévesztő hirdetésekkel, amiből nem derül ki rögtön a szakértelem mértéke. 

Szálkai Hajnalka szerint szalon vagy szakember választásakor az olyan árulkodó jelekre érdemes figyelnünk, mint a szolgáltatás ára, a szolgáltató viselkedése, kommunikációja, a hely, ahol a szolgáltatást végzi, a higiénia milyensége, az alapanyagok, amikkel dolgozik, de talán még mindig az a legmegbízhatóbb, ha valaki ajánlja a szakembert .

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top