nlc.hu
Aktuális

Ilyen állásinterjúkra számíthatsz manapság

Te kiakadnál, ha előre felvett videót kérnének tőled személyes állásinterjú helyett?

Ma már nem ritka, hogy videós interjút készítenek, amikokr új munkaerőt toboroznak és az sem rendkívüli eset, hogy valakitől előre felvett videót kérnek. Mégis sokan felháborítónak tartják ezt az eljárást.

Kiakadt egy álláskereső redditelő, mert nem hívták be egy személyes interjúra, hanem videót kértek tőle, amelyben válaszolnia kellett az előre megadott kérdésekre.

„Ha legközelebb azt látom, hogy egy munkahely arra kér, hogy küldjek be magamról egy videót, amin válaszolok a kérdéseikre, ahelyett, hogy felhívnának, mostantól eldobom a jelentkezést. Csináltam egyet egyet, mert szerettem volna azt a munkát, de az a tény, hogy arra kérnek, ugráljak és a kamerában könyörögjek nekik az idejükért és az elismerésükért, hihetetlenül lealacsonyító. Emellett úgy érzem, hogy az ilyen dolgokat arra is fel lehet használni, hogy profilozzák a jelölteket, megjelenés és  előítélet alapján kizárják őket”– írta a felháborodott álláskereső, mire szép számmal jöttek a hozzászólások is.

videós állásinterjú

Fotó: Getty Images

„Ez a szar csak azért van, hogy valami AI algoritmusnak végtelen mennyiségű adatot szolgáltasson, amin gyakorolhat, mert amikor felveszed ezeket, akkor minden kibaszott jogodat eladod. Utálom, hogy megtettem. De ez az az unalmas, félig-meddig cyberpunk disztópia, amiben jelenleg élünk”– írta az egyikük, míg egy másik hozzászóló így fogalmazott:

Hacsak nem egy színdarab, tévéműsor vagy film szerepére jelentkezel, nem kell ezt megtenned. Úgy érzem, hogy ez rendkívül kihasználható módszer.

Honnan tudod, hogy a képmásodat és a hangodat nem használják fel olyan módon, amire nem adtál engedélyt? Az interjúdat átalakíthatják egy olyan termék pozitív vagy negatív értékelésévé, amelyet soha nem használtál, rágalmazhatnak vagy támogathatnak egy olyan politikai jelöltet, akivel semmilyen kapcsolatban nem állsz, vagy hozzáadhatják valamilyen mesterséges intelligencia tanulási rendszerhez a beleegyezésed nélkül?

Ha ezt kell tennem ahhoz, hogy interjút adjak a cégüknek, ne számoljanak velem!” – írta egy harmadik kommentelő. 

Vajon tényleg ki kell akadni egy ilyen kérésen?

Most őszintén, a videós állásinterjú 2023-ban már viszonylag bevett szokás, főleg a koronavírus világjárvány óta, hiszen akkor nem tudták máshogy interjúztatni az állásra jelentkezőket, mint virtuális találkozások formájában.  A módszer, ahogy a virtuális meetingek, pedig beépült a hétköznapokba, hiszen egyszerűbb – hozzáteszem a jelentkezőnek is – és  időt lehet vele megtakarítani. 

Általánosabbak ugyan az élő videós interjúk, de egyre gyakoribb az is,  hogy az első körös szűrést felvett videók alapján végzik el. Ez a módszer régi, bevett szokás a modell és színész körökben, ott már jó ideje videókat kérnek a jelentkezőktől, és csak azokat hívják be személyes találkozóra, akik a virtuális interjún megfeleltek, szimpatikusak voltak. A diszkriminációról pedig csak annyit, hogyha valaki videó interjú alapján szeretne megkülönböztetni, azt sajnos ugyanúgy megtudja tenni a személyes találkozó alkalmával is.

Így készíts szuper videóinterjút:

• Keress egy csendes helyet.
• Használj nappali fényt, vagy jó megvilágítást, esetleg szelfi-lámpát.
• Legyen mögötted egy sima falfelület, semleges háttér.
• Ellenőrizd a számítógép hangerejét, és a webkameráját.
• Öltözz az alkalomnak megfelelően.
• Készíts az asztalra egy pohár vizet.
• A telefonod legyen lenémítva.

Hasonló forgatókönyv szerint zajlik

A bemutatkozó videointerjú hosszát általában előre megadják, olyan. 8–10 perccel, a kérdés-válasz típusú interjú esetén pedig 1-2 perces válaszokkal kell számolni. Előnye is van az előre felvett videónak, hiszen valamit másként mondanád, egyszerűen csak felveszed újra a választ, vagy az egész interjút.

A személyes interjúkhoz hasonlóan a videóinterjúk kulcsa, hogy “legyél magabiztos és mutasd meg nekik az igazi énedet” – mondja Adrean Turner, a Muse karrier coacha, aki egyben a Coach Adrean’s FIT Tips című podcast házigazdája is, és több száz álláskeresőnek tartott már videóinterjút.

Azt tanácsolja, figyelj arra is, hogy ne vágj a másik szavába, ez a videós interjú esetében nehezebb lehet, mert előfordul, hogy csúszik a hang, ezért nem mindig látszik jól, hogy valaki befejezte-e a beszélgetést, vagy csak szünetet tart. Ha úgy gondolod, hogy az interjúztató befejezte, várj egy kicsit, mielőtt válaszolsz. Amennyiben ez nehezedre esik, szokd meg, hogy elnémítod magadat, amíg a másik beszél – így a mikrofon visszakapcsolása arra kényszerít, hogy adj neki egy kis plusz időt, hogy folytassa a beszélgetést.

videó

Fotó: Getty Images

A szakértő szerint sem kell máshogy készülni egy videós interjúra, mint egy személyes meghallgatásra, általában hasonló kérdésekre számíthatsz, és öltözködés terén sem kell másra készülnöd. Talán kicsit tanácsos jobban figyelni a testbeszédre: mosolyogjunk és sugározzunk nyitottságot. Üljünk a széken egyenes háttal és leengedett vállal, a kezünk legyen az ölünkben vagy az íróasztalon. Ne izegjünk-mozogjunk, és tekintetünk se vándoroljon el a monitorról vagy a kameráról,  a végén pedig köszönjük meg beszélgetőpartnerünknek, hogy időt szánt ránk.

Álláskeresőként ugyanaz a célja a videóinterjúnak és a személyes interjúnak: megmutatni, hogy te vagy a megfelelő személy az állásra. 

Hogyan tudod megvédeni magad a csalásokkal szemben?

Előfordulhat, hogy tényleg nem igazi állásra pályáztatnak, hanem például adathalászatra szeretnék felhasználni az interjúdat. Fontos tudni, hogy sajnos csalók is használják az állásinterjú módszerét.

Íme hat tipp az online munkaerő-felvételi csalások elkerülésére:

  • Ne válaszolj az online interjúra vonatkozó kéretlen megkeresésekre. Ha nem vagy biztos abban, hogy jelentkeztél az állásra, ne vegyél részt munkamenetben.
  • Tájékozódj a cégről és az álláshirdetésért felelős munkaerő-felvételi vezetőről vagy toborzóról.
  • Hívd fel a vállalat humánerőforrás-osztályát, és ellenőrizd, hogy a vállalat valóban használja-e a kijelölt technológiákat, és hogy a vállalat megbeszélést ütemezett-e veled arra a napra, amelyre a kérést kaptad.
  • Ellenőrizd a vállalaton keresztül, hogy az online interjút vezető vagy az azt követő beszélgetéseket folytató személy a vállalat jelenlegi alkalmazottja.
  • Azonnal fejezd be a hívást, ha személyes vagy pénzügyi adatok megadására vagy olyan díj megfizetésére kérik, amire nem számítottál, és ne válaszolj hasonló írásbeli megkeresésekre sem.
  • Bízz az ösztöneiben: Ha bármi gyanúsnak tűnik az állásinterjúval vagy a felvételi folyamattal kapcsolatban, fordulj közvetlenül a szervezethez, hogy megerősítse a pozíció legitimitását, mielőtt bármilyen további lépést tennél.

(Via: 1,2, 3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top