nlc.hu
Életmód

Erre nem vagy köteles válaszolni az állásinterjún

8 kérdés, amire nem vagy köteles válaszolni az állásinterjún

Még csak meg sem kell magyaráznod, hogy miért nem szeretnél válaszolni, ugyanis ezek mind olyan kérdések, amik már-már a személyiségi jogaidat sértik.

Néhány olyan munkakört leszámítva, ahol kifejezett követelmény betéve tudni a Munka Törvénykönyvének paragrafusait, nem mindenki van tisztában azzal, hogy egy munkáltató pontosan milyen témákra térhet ki az állásinterjú keretében.

Kérdőjelek

Fotó: Getty Images/Panuwat Dangsungnoen / EyeEm

Az Mt. szerint csak olyanokkal szabad előállni, amik a munka szempontjából relevánsak, viszont ezt bármire rá lehet húzni, épp ezért mutatjuk, hogy mik azok, amikre nem kell választ adnod.

Házas vagy? Van gyereked? Ők hány évesek?

Sajnos a magyar papírforma alapján sok munkáltató még mindig kitér erre a kérdésre, de jó, ha tudod, hogy nem feltétlenül szükséges válaszolni, maximum nagyon érintőlegesen, ha jó fej akarsz velük szemben lenni. A cég ilyenkor azt próbálja felmérni, hogy milyen a családi háttered, tervezel-e szülési szabadságra menni, vagy, ha gyereked van, számolniuk kell-e azzal, hogy esetleg gyakran esel ki a munkából. Ez lehet akár mindkettőtöknek egy win-win szituáció, amennyiben családbarát helyről van szó, viszont sajnos diszkriminatív irányba is átfordulhat, éppen emiatt érdemes nagyon körültekintően fogalmazni.

Mit gondolsz az abortuszról/oltásról/stb-ről?

Gyakorlatilag a satöbbi helyére bármilyen megosztó témakört behelyettesíthetsz, ugyanis a privát véleményednek aligha van bármi köze ahhoz, hogy a munkakörre alkalmas vagy-e. Ráadásul ez megint visszaélésre adhat okot, mert ha nem egyezik a véleményed a munkáltatóéval az adott témában, könnyen elutasíthatnak, és még csak megindokolniuk sem kell, hogy emiatt hozták meg a döntést.

Milyen a politikai beállítottságod?

Olyan időket élünk, ahol az irányultságod kiemelt figyelmet kap, de semmilyen indokkal nem lehet ennek a kérdésnek a megválaszolását kötelezővé tenni. Az, hogy te hová húzol, a munka szempontjából lényegtelen, ameddig azt tisztességesen, a legjobb tudásod szerint elvégzed.

Milyen a vallással való viszonyod?  

Ugyanaz a kategória, a vallási hovatartozásod – akkor is, ha ateistának vallod magad – rajtad kívül senkire nem tartozik. Persze ez is olyan, mint a gyerekkérdés, tehát válaszolhatsz rá, amennyiben úgy ítéled meg, hogy előremozdíthatja az ügyedet, de ez nem egy megcsillagozott rubrika, amibe, ha nem írsz be valamit, akkor nem tudsz tovább kattintani.

Állásinterjú

Fotó: Getty Images/VioletaStoimenova

Mennyit keresel?

Itt nyilván azt akarják felmérni, hogy milyen fizetési igényeid vannak, de a megfogalmazás nem feltétlenül szerencsés. Arra, hogy a jelenlegi helyeden mekkora összeget teszel zsebre, nem kell válaszolnod, viszont átvezetheted a beszélgetést oda, hogy ezzel a munkával mennyit szeretnél. A szakértő tanácsaival nagyon egyszerű lesz pénzről tárgyalnod.

Van krónikus, tartós betegséged?

Értjük, hogy a kérdés hátterében megint csak az áll, hogy mennyire leszel megbízható munkaerő, azonban nem szükséges beszámolnod arról, hogy van-e bármilyen betegséged, fogyatékosságod. Ez ugyanis megint diszkriminációt szülhet, pedig simán elképzelhető, hogy valójában a munkakörödre semmilyen ráhatással nincsen.  

Milyen a szexuális beállítottságod?

Igen, sajnos még mindig vannak, akik ez alapján ítélik meg a másikat, viszont ahogyan a családi állapotodhoz, úgy ehhez sincs az égvilágon semmi közük. Tehát ha megtalál a kérdés, nyugodtan passzold azzal, hogy erre nem szeretnél válaszolni. Még csak indoklás sem szükséges.

Honnan származol? Milyen kisebbséghez tartozol?

Az etnikai megkülönböztetés melegágya, ami semmilyen formában nem elfogadott – akkor sem, ha úgy érzed, hogy a potenciális munkáltató csak szimplán érdeklődés szintjén tette fel. A származásodra nincs ráhatásod, de még ha lenne is, nem lenne fontos, mert a hozzáállás számít, nem pedig az, hogy honnan jöttél. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top