nlc.hu
Utazás

Munka zárása nyaralás előtt

Fogadd meg ezeket a tanácsokat és stresszmentesen zárhatod le a munkát a nyaralás előtt!

Te is az a típus vagy, aki még a nyaralás első napjaiban is az utolsó munkával töltött órákat nyögi? Jó, ha tudod, nem kell így lennie.

A vakáció előtti utolsó hét finoman szólva is őrültekházára hasonlít. Kapkodó üzemmódban próbáljuk lezárni a projektek nagy részét, lóhalálában válaszolunk a megjelölt üzenetekre és igyekszünk a tudásunk legjavát belesűríteni abba a 10 percbe, amit a helyettesítésünket abszolváló kollégával töltünk – már ahol van ilyen kolléga. A stressztől kimerülve félholtan esünk be a nyaralásra, folyamatosan azon aggódva, hogy vajon mindent lezártunk-e, tehát a szünet első napjait elpazaroljuk. Hogy ebben a hustle culture-nek (amikor gyakorlatilag a munka uralja az életünket) mekkora szerep jut, az is érdekes kérdést vetne fel, de az biztos, hogy ezt a részét lehet másképp is csinálni! 

Sorakozzanak a pipák 

Néhány héttel a nyaralás előtt készíts egy listát azokkal a feladatokkal, amiket addig biztosan meg kell csinálnod. Nyilván ez munkakörtől függően azért eléggé változhat, de így is vannak olyan dolgok, amik a napi vagy heti rutin részét képezik, ezért ezeket már korábban elkezdheted intézni. Sőt, ha van olyan, amelyik engedélyeztetésre szorul, akkor azt is érdemes már a vakáció előtt 2-3 héttel elintézni, hogy ne legyen kapkodás. 

Ezután priorizáld a listát, írj hozzájuk végső határidőt, és próbáld is megtartani ezeket, hogy ne halmozódjanak fel a teendők. Célszerű egyébként több időt hagyni mindenre, mint amennyit igényel, mert ha olyan feladat jön be közbe – márpedig erre minden esély megvan -, ami valamiért borítja a rendszered, még akkor is tudsz időt nyerni rá. Ha látod, ahogyan a feladatok kezdenek eltűnni a listáról, a szorongásod is egyre csökken majd, ráadásul tuti nem felejtesz el semmit. 

Készíts fel mindenkit 

Ha olyan beosztásban vagy, ahol döntési jogköröd van, vagy szorosan együtt dolgozol másokkal, akkor már egy héttel előre jelezd, hogy mettől-meddig nem leszel elérhető. Nyugodtan írd meg az e-mailben, hogy a nyaralás alatt sem online, sem telefonos formában nem tudnak majd téged keresni, és hogy a halaszthatatlan dolgokat még ebben az utolsó hétben tudod kezelni – ennek is hagyj helyet a listádon. Azt az embert is érdemes erre a levélre rátenni, aki a helyettesítésedet végzi, vagy akit SOS ügyekben tudnak keresni, ezzel is kiküszöbölve, hogy téged zavarjanak. Illetve a főnököd is szerepeljen a címzettek között, hogy neki is átmenjen az infó, és ha kérdése lenne, tudja, kihez fordulhat. 

munka nyaralás stresszmentes tippek

Fotó: Getty Images

Legyél alapos 

Nyiss egy levelet annak a kollégának, aki átveszi a feladataidat, és minden fontosat jegyezz fel neki egyfajta segédletként. Melyik projekt hol tart, melyik ügyféllel kell esetleg számolnia, mit hol talál, bármi, amit fontosnak ítélsz, kerüljön be ide és az utolsó munkanapodig alakítsd, csak akkor küldd el neki. És persze ne felejtsd el megköszönni benne a segítségét! 

Ha nincs olyan, aki átvállalná a feladataidat, akkor a főnöködnek küldd el, hogy esetleg mivel kell számolnia a távolléted alatt, ez mindkettőtök számára egyfajta kölcsönös megnyugtatásra szolgál.  

Három legyet egy csapásra 

Nyilván a legkisebb gondja az embernek ilyenkor, hogy rendet tartson az asztalán, de több okból kifolyólag is szuper döntés, ha így mész el pihenni. Egyrészt nem nyomaszt a káosz már a szabi előtt sem, másrészt, ha valaki keres nálad valamit, így könnyedén megtalálhatja, harmadrészt pedig sokkal jobban esik szó szerint tiszta (asztal)lappal indulni a nyaralás után, rendezett körülmények között. 

Házon kívül 

Ne felejts el emlékeztető szabiüzenetet beállítani, ami jelzi, meddig vagy házon kívül és azt is, mikor tudsz érdemben foglalkozni az esetleg feladatokkal – itt megint érdemes jelezni, kit lehet addig is – vészhelyzetben – keresni. Célszerű egyébként úgy megadni az időpontot, hogy ne a visszatérésed első napja legyen, mert így nyersz egy napot, hogy felvedd a fonalat és ismét mások rendelkezésére állj.

Ezzel egyidejűleg a telefonodon állítsd le, de legalábbis némítsd el a céges levelezést, chatet és egyebeket, hogy semmi ne zavarjon be a pihenésbe. 

Vizualizálj! 

Ezekben a hetekben mindennap szánj legalább 5 percet arra, hogy elképzeld, milyen jó lesz pihenni. A nyaralásból nyert feltöltődés nemcsak a munkába való visszatérés után segíthet, hanem akár előtte is. Ha a meditáció nem a te világod, legalább próbáld meg magad elé képzelni, ahogyan ott vagy, ahogyan elengeded a munkát – ez szintén segít csökkenteni a stresszt. 

Engedd meg magadnak a kikapcsolódást! 

Vannak, akik szerint érdemes már úgy elmenni a vakációra, hogy egy visszatérési lista is készüljön a könnyebb visszarázódás érdekében, de ennek az az árnyoldala, hogy már a tényleges pihenés előtt aggodalmat szül a visszatérés a várakozó teendők miatt. Bár a nyaralás utáni depresszió létező fogalom, nem kell, hogy már akkor erre készülj, amikor még el sem mentél. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top