nlc.hu
Mindennapok

A kiégés jelei

A munkahelyi kiégés öt jele, amit ismerned kell

Ismerd fel, ha a kiégés felé menetelsz éppen a munkahelyen, hogy még időben segítséget tudj kérni!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) betegségeket és rendellenességeket jegyző listájára 2019-ben új fogalomként a kiégés is felkerült, a WHO szerint ezt az állapotot a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz okozza. A kiégés az élet több területén is felütheti a fejét, de szindrómaként kifejezetten a munkahelyi kiégést kezelik. Ismerd fel a kiégés jeleit, mielőtt túl késő lenne!

1. Nehezen tudsz megbirkózni a munkahelyi stresszel

Bár az Egészségügyi Világszervezet kiemeli, hogy a kiégés több mint egyszerű stressz, a kiindulópontja mégis a stresszre vezethető vissza. A stressz és a kiégés közötti alapvető különbség az, hogy a stresszt lehet mérsékelni célzott technikákkal, míg a kiégés a munkahelyi stresszel való megküzdésre tett sikertelen kísérletekből alakul ki idővel.

2. Állandó kimerültség

A kiégés során úgy érezheted, hogy a munka kiszívja minden erődet és már ha csak eszedbe jut, hogy dolgozni kell, végtelenül kimerültnek érzed magad. Általában jellemző, hogy a befektetett energiához képest nagyon kevés az eredményes munka, nem úgy, mint amikor még lelkesedtél a munkádért és úgy mentél haza, hogy kellemes fáradtsággal és büszkeséggel töltött el egy produktív nap. Kiégéskor ez az érzés átváltozik, mentálisan és fizikailag is jobban kimerülsz, mint amennyire azt a munka indokolná.

Középkorú nő az irodában

A kiégés jelei (Kép: Getty Images)

3. Nem találsz örömöt a munkádban

Lehet egy munka kimerítő, fárasztó, de ha közben úgy érzed, vannak céljaid, amiknek a megvalósításán dolgozol, közben a kollégáiddal kialakítottál igazi emberi kapcsolatokat és még elégedettséggel is tölt el, ha végzel egy feladattal, akkor ez a kimerültség, nem a kiégés jele. Ez örömteli fáradtság, ami még segít is abban, hogy csökkenjen a munkahelyi stressz. Ha viszont már egy jó ideje nem találsz semmiféle célt és örömöt a munkádban, akkor sajnos kiégés lehet a háttérben.

4. Negatív érzéseid vannak a munkával kapcsolatban

Ha a munkádra gondolsz, figyeld meg, milyen érzések töltenek el. Főleg negatív, cinikus gondolatok bukkannak fel az agyadban a munkahellyel kapcsolatban? Amikor kiégésről van szó, akkor nehéz bármi pozitívat találni a munkában, annyira elárasztanak a negatív érzések.

5. Nem hiszel már magadban

Amikor krónikussá válik a munkahelyi stressz, akkor a magadba vetett hited is csökkenni kezd. Kételkedni kezdesz a saját képességeidben, és még az olyan feladatoknál is megkérdőjelezed magad, amiket amúgy már sikeresen teljesítettél régebben. A kompetenciádban való kételkedés aláássa a motivációdat és csökkenti a hatékonyságot is. Ha ezek közül a jelek közül bármelyiket jó ideje észleled magadon, akkor érdemes segítséget kérni egy szakembertől, akivel együtt enyhítheted a kiégés okozta károkat az munkádban és életedben.

Munkahelyi gondok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top