Életmód

6 mondat, amivel a rossz főnök manipulál

Amikor napi szinten kell érintkezned egy rossz főnökkel, az épp olyan, mintha bántalmazó kapcsolatban élnél.

Gondolj bele, ha napi nyolc órát vagy a munkahelyeden, akkor az ébren töltött óráid nagy részét a kollégáid és a főnököd társaságában töltöd. És ha az a főnök éppenséggel egy manipulatív ember, aki megkeseríti az életedet, akkor az kimeríti a bántalmazás fogalmát.

Volt olyan munkahelyem, ahol az alábbi hat mondat napi szinten elhangzott, folyamatosan bűntudatot keltett bennünk a főnök, és ha olyanja volt, akár este tízkor is telefonon elérhetőnek kellett lennünk. Szórakozott a fizetésekkel is, csak hogy érezzük, milyen nagy hatalma van fölöttünk, és minél inkább ott ragadjunk a munkahelyen.

Nehéz kitörni egy manipulatív főnök uralma alól, pont olyan, mint amikor egy bántalmazó kapcsolatból nem látod a kiutat: minél tovább maradsz, minél tovább hagyod, hogy manipuláljanak, annál inkább lehetetlennek tűnik a távozás. Pedig abban az esetben, ha a következő hat mondatot gyakran hallod a főnöködtől, az egyetlen gyógymód az, ha sürgősen otthagyod ezt a munkahelyet, és másikat keresel helyette.

1. „A munkahelyed az otthonod.”

Ha a főnök ilyen intim hangot üt meg, és azt sulykolja az alkalmazottakba, hogy a munkahely az otthon, a kollégák pedig a család, azt azért teszi, hogy minél inkább a céghez kössön. Érezd magad te is felelősnek az ő döntéseiért, és ha esetleg nem tetszik valami, netán megfordulna a fejedben a felmondás, tartson vissza a gondolat, hogy a családodat hagynád el. 

2. „Mindig elérhetőnek kell lenned.”

Csodálatos dolog a technológia, de az már nem annyira jó, ha arra használja a főnököd, hogy a nap minden percében zaklasson e-mailen, telefonon, üzenetben, és elvárja, hogy azonnal válaszolj, és oldj is meg mindent.

Nincs az a pénz, amiért megérné a szabadidődet teljesen feláldozni, és azon görcsölni még este is, hogy mikor csörren meg a telefon. Nem tesz jót az egészségednek sem, egy tanulmány szerint a folyamatos készenlét rontja az alvásminőséget, ami az egész életedre negatív hatással lehet.

Részlet a Förtelmes főnökök című filmből (Forrás: iMDb)

3. „Minden rendben van.”

És akkor is minden rendben van, amikor amúgy semmi sincs rendben. Van az a fajta főnök, aki ugyan fizikailag jelen van a munkahelyen, de lélekben messze jár, nem vezeti az alkalmazottait. Nem ad korrekt visszajelzést, és csak legyint, ha problémával fordulsz hozzá. Lehet, hogy a döntéshozatalt akarja ezzel elkerülni, vagy csak egyáltalán nem érdekli, mi történik körülötte, mert neki csupán annyi számít, hogy a pénzénél legyen minden hónapban – de ettől még úgy érzed, magadra hagytak.

4. „Nem az én problémám.”

Ez a mondat egyértelműen elhallgattatja az alkalmazottat, mert azt üzeni vele a főnök, hogy minden nyűggel kerüljék el őt messzire. Márpedig a legtöbb probléma, amivel már a főnökhöz fordulsz, nyilván az ő problémája is – éppen azért kérsz tőle segítséget. Ez a fajta viselkedés csak arra jó, hogy elérhetetlen távolságba helyezze magát a főnök az alkalmazottaktól, és éreztesse velük, hogy felettük áll.

5. „Így kell lennie, mert mindig így csináltuk.”

Ha esetleg előállnál valami újítással, könnyen visszaverhet a főnök a fenti mondattal. Így szoktuk meg, ezért így is marad, még akkor is, ha rosszul működik a rendszer. Kifejezetten káros hozzáállás, hiszen ezzel rövid idő alatt ki lehet ölni a motivációt és a kreativitást az alkalmazottakból.

6. „Ugye egyetértesz?”

Merthogy az alkalmazott dolga az, hogy bólogató automataként csak helyeseljen szépen a főnökének. Az a főnök, aki mindig az egyetértést várja, kicsit sem nyitott az új ötletekre, és személyes sértésnek veszi, ha esetleg más véleményed van. Márpedig egy jó munkahely attól működik jól, ha szabadon áramolhatnak a különböző ötletek és vélemények, amiket felnőtt emberként képesek vagytok egyeztetni és megbeszélni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top