Életmód

5 jel, hogy a világ legjobb munkahelyén dolgozol

Amikor tényleg jó munkahelyen dolgozol, akkor nem fáj a hétfő reggel annyira.

Úgy érzed, jó helyen dolgozol? Például, ha a liftbe beszáll a főnököd, hogy reagálsz? Örülsz, hogy látod, mert büszke vagy a teljesítményedre, vagy csak mormogsz az orrod alatt, és alig várod, hogy felérjetek az emeletre? És öt év múlva is ezen a helyen képzeled el magad? Ha igen, és még a főnöknek is örülsz a liftben, akkor bizony jó eséllyel a világ legjobb munkahelyén dolgozol.

Vicky Oliver, a 301 Smart Answers to Tough Interview Questions bestseller szerzője nemcsak könyveket ír az álláskeresésről és munkahelyekről, hanem egy tanácsadó céget is vezet ebben a témában. Szerinte a következő öt kritériumnak kell teljesülnie ahhoz, hogy egy munkahely kielégítőnek nevezze magát a dolgozók szempontjából.

1. Szereted a főnököt

A munkahelyi elégedettség olyan főnökkel tud megvalósulni, aki inspirálja, és nem ijesztgeti az alkalmazottakat. Őszinte kommunikációval fordul a dolgozók felé, és kiáll az értékrendje mellett. Nem teher számára, ha a kérdéseiddel felkeresed, nyitva áll az ajtaja az alkalmazottak előtt, mert örül, ha a tanácsát kérik.

Ha rossz főnököd van, az azonban az egész munkahelyi élményt tönkre tudja tenni: hiába szereted a munkádat, ha megkeseríti a főnök az életedet, könnyen eljuthatsz a felmondásig. 

munkahely főnök elégedettség

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

2. Támogat a főnök

Vicky Oliver szerint a jó főnök olyan, mint egy tanácsadó, aki figyel arra, hogy fejlődjenek az alkalmazottai. Motiválja őket azzal, hogy figyel rájuk, és igyekszik személyre szabott feladatokkal ellátni mindenkit. Úgy érzed mellette, hogy együtt dolgoztok a közös célért, nem pedig úgy, hogy a nyakadban liheg, mert ki akarja verni belőled az eredményeket.

3. A cég betartja az ígéreteit

Sokszor előfordul, hogy az állásinterjún nem kapod meg azt az összeget, amit szeretnél, de megígéri a főnök, hogy a közeljövőben lesz lehetőség fizetésemelésre. Aztán az adott pillanatban tényleg megadja a fizetésemelést. Vagy megígéri, hogy jövőre téged léptetnek elő, és valóban be is tartja a szavát. Jó munkahely elégedett dolgozókkal csak akkor jöhet létre, ha a cég meg is teszi, amit ígér az alkalmazottaknak.

4. Kollégák, akikkel jó együtt dolgozni

Nincs gyomorideged a kollégáid közelében, hogy vajon melyik fog hátba szúrni, megkerülni, alakoskodni a saját érdekében, hanem bizalom és barátságos légkör lengi be az irodát. Elég ritka jelenség, de nem lehetetlen, hogy egymást támogatva, és ne egymás ellen dolgozzanak az emberek egy munkahelyen. Ha még a szabadidődet is szívesen töltöd a kollégáiddal, akkor igazán szerencsésnek érezheted magad.

5. Úgy érzed, értékelik a munkádat

Kapsz pozitív visszajelzést, megköszönik a munkádat, értékelik, hogy beleteszed az idődet és energiádat a feladatokba, mert tudják, hogy ezzel tudnak motiválni. Úgy érzed, szerves része vagy a csapatnak, ezért aztán meg is teszel mindent, hogy a közös ügyet sikerre vidd.

Ha a te munkahelyed mind az öt kritériumnak megfelel, akkor gratulálunk, a világ legjobb munkahelyén dolgozol. Ha pedig egyiknek sem felel meg, akkor itt az ideje, hogy új lehetőség után nézz. Már nem kell egy életen át egyetlen helyen dolgozni, keresd meg azt a munkahelyet, ahol elégedettség tölt el, hogy ne legyen annyira fájdalmas, amikor eljön a hétfő reggel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top