nlc.hu
Aktuális
Letöltendő börtönre ítélték a férfit, aki kerítésen át szurkált meg egy kutyát

Letöltendő börtönre ítélték a férfit, aki kerítésen át szurkált meg egy kutyát Pesterzsébeten

Itthon ritkán szabnak ki ilyen büntetést, ha állatkínzásról van szó.

Gyorsított eljárásban állították bíróság elé azt a férfit, aki 2023. augusztus 8-án este Pesterzsébeten sétálva az egyik ház udvarán lévő kutyát a kerítésen keresztül többször fejen szúrta egy késsel.  A kutyánál artériás vérzés alakult ki, amely miatt szakszerű orvosi ellátás hiányában elpusztult volna, áll a Fővárosi Törvényszék közleményében. 

A férfi meghallgatásán elmondta, tettére saját magának sem tud magyarázatot adni, cselekedetét nagyon megbánta. Hozzátette, a kutya gazdájától bocsánatot kért és felajánlotta, hogy az állatorvosi költségeket megtéríti.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek a férfit, akit 6 hónap fogházbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélt.

Megbilincselt férfi keze

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Pexels)

A büntetés kiszabásánál enyhítő körülménynek számított a ténybeli beismerés, a megbánás, a terhelt megromlott egészségi állapota, valamint az, hogy a férfi egy kiskorú gyermekről gondoskodik. Súlyosító körülmény volt azonban az elkövető büntetett előélete, továbbá a cselekmény kirívóan gátlástalan elkövetési módja.

Az ügyben eljáró bíró felhívta a figyelmet arra, hogy a mai döntés a társadalom felé is üzenetet hordoz: „mire számíthat az, aki ilyen cselekményt követ el”. Bár ritkán szabnak ki végrehajtandó szabadságvesztést egy állat sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt, azonban a bíróság megítélése szerint döntését a jelen eljárásban vizsgált cselekmény kirívó és gátlástalan elkövetési módja indokolja.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője azonban enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Magyarországon szűk két évvel ezelőtt, 2021. novemberében szigorítottak az állatvédelmi törvényen, ez lehetővé tette, hogy súlyosabb büntetést kaphasson az, aki állatokat mérgez meg, hogy szigorúbban lehessen fellépni a szaporítók ellen, hogy ne csak az állatviadalok szervezése, hanem az azokon való részvétel is bűncselekménynek számítson.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top