nlc.hu
Aktuális

Ártatlanul ült 20 évet

20 évet ült ártatlanul, most mentették fel

Szeretné most bepótolni az életéből elvesztegetett évtizedeket.
börtön

Több mint 20 év után szabadult egy ártatlanul elítélt férfi a börtönből Oklahomában – számolt be a Tények. A most 65 éves férfit hamis vádak alapján ítélték életfogytiglani börtönre, a szabadon bocsátás esélye nélkül. Egy 28 éves fiatalember agyonverésével vádolták. A rendőrök a férfi szerint gyorsan le akarták zárni az ügyet.

Eddig minden kérelmét elutasították, amikor végre egy, kifejetetten ártatlanul elítéltek ügyeivel foglalkozó irodával sikerült felvennie a kapcsolatot, a DNS pedig bebizonyította, hogy semmi köze sincs a gyilkossághoz. 

A férfi már a családjával él, gazdálkodik, és azt mondja, próbálja pótolni az életéből elvesztegetett évtizedeket.

Pár hónapja egy új-zélandi férfi szabadult ki 19 év börtönbüntetés után, aki szintén ártatlanul ült. Az illető – akit olyan gyilkosságért ítélték el, amit nem ő követett el – a téves ítéletért rekordösszegű kártérítést kapott. De tavaly beszámoltunk egy olyan esetről is, amikor 36 évet ült ártatlanul egy amerikai férfi. Őt még 17 éves korában, 1986-ban tartóztatták le, majd ítéltek el betörés és nemi erőszak vádjával. Számos alkalommal fellebbezett, de hiába. 2021 októberében azonban egy erre szakosodott alapítvány elvállalta az ügyét és kiderítette, hogy nem ő volt az elkövető. Ez volt az 5. leghosszabb bebörtönzés az Egyesült Államok történetében.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top