nlc.hu
Aktuális

Terrortámadás Brüsszelben: elfogták az elkövetőt

Terrortámadás Brüsszelben: elfogták az elkövetőt, aki két svéd szurkolót ölt meg

A terrorista illegálisan tartózkodott az országban.

Kedden korán reggel meglőtték és elfogták a hétfői brüsszeli terrortámadás elkövetőjét egy schaerbeeki kávézóban – közölte kedd reggel a belga ügyészség, hozzátéve, hogy a rendőrök lefoglalták a hétfői támadásban használt fegyvert, és az elkövető életben van – írja a vg.hu.

A Euronews beszámolója szerint a támadó, aki egy 45 éves tunéziai férfi, hétfőn, este 7 óra körül két embert megölt, egyet pedig megsebesített Brüsszelben. Az áldozatok svéd válogatott mezben voltak. Hétfő este Belgium-Svédország Európa-bajnoki selejtező-mérkőzést játszottak a brüsszeli Baldvin király Stadionban. A terrorista illegálisan tartózkodik az országban.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter elmondta, hogy a rendőrség egy különleges egysége hétfő éjjel akciót hajtott végre a feltételezett tettes schaerbeeki lakhelyénél, de nem találták otthon. A brüsszeli terrorkészültséget a legmagasabb 4-es szintre emelték, és növelték a rendőri jelenlétet is az utcákon, miközben az ország többi részében hármas szintű készültséget rendeltek el – írja a De Standaard.

terrortámadás brüsszelben, helyszínelők

Brüsszelben a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget azt követően, hogy a város központjában két embert agyonlőttek, egy személyt pedig megsebesítettek a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. Mindkét áldozat svéd futballmezt viselt. Szemtanúk szerint az elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar (Allah a leghatalmasabb) (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A férfi 2019-ben menedékjogért folyamodott, ám azt elutasították 2020-ban, amikor is eltűnt a hatóságok szeme elől. Bár 2016-ban egy külföldi rendőrség szerint radikalizálódott, a hivatalos terrorizmussal gyanúsítottak listáján nem szerepelt. Tunéziában a törvénnyel is összeütközésbe került, és ott el is ítélték. A terrorista egy online feltöltött videóban azt állította, hogy az Iszlám Állam (ISIS) nevében követte el a támadást a hitetlenek ellen.

Tegnap a Belgium-Svédország meccset 1-1-es állásnál, a félidőben a svéd válogatott kérésére megszakították. A játékosok nem akarták lejátszani a hátralévő 45 percet, és ebbe a hazai labdarúgók is beleegyeztek. A szurkolókat sokáig nem engedték ki a stadionból. A svéd labdarúgó-szövetség elnöke arra kérte a szurkolókat, hogy az utcán ne viseljék a nemzeti mezt. Éjfél körül megkezdték a szurkolók evakuálását a Roi Baudouin stadionból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top