nlc.hu
Aktuális

Vasúti átjáróban rekedt párt gázolt el a vonat

Vasúti sorompók között rekedt idős házaspárt gázolt halálra a vonat, a férj nem hagyta magára mozgássérült nejét a kocsiban

Az idős házaspárt a baleset előtt egy szemtanú megpróbálta rávenni, hogy szálljanak ki, de erre már nem volt idejük.

Vasúti tragédia történt Gödnél mindenszentek ünnepe napján: a csehországi Breclavba tartó Metropolitan EuroCity az egyik vasúti átjáróban elgázolt egy, a leeresztett sorompók között rekedt kocsit, amiben egy 90 éves férfi és egy 83 éves nő utazott. A balesetben mindketten meghaltak.

Az RTL Híradó információi szerint a vonat vezetője már 300 méterrel az átjáró előtt elkezdett vészfékezni. A 120-szal robogó szerelvény azonban még ugyanennyit tolta maga előtt az autót, mielőtt meg tudott állni. Az idős házaspárnak esélye sem volt a túlélésre.

halálos vasúti baleset Gödön

Teljesen összeroncsolódott az idős házaspár kocsija az ütközéstől – Fotó. MTI/Mihádák Zoltán

Állítólag az idős férfi a sötétben – a vasúti átjáróban – nem tudta, merre kell kihajtani, pánikba eshetett és lefulladt a kocsija. Próbálta újraindítani és letolni az autót a sínekről, de nem sikerült.

Az RTL Híradónak arról számoltak be a baleset közelében élők, hogy egy autós segíteni akart nekik: „Egy hölgy átment a sorompón és meglátta, hogy mögötte a síneken ott áll egy autó. Kiszállt a kocsiból és szólt neki, hogy szálljanak ki, a bácsi azonban azt mondta, hogy nem száll ki, majd mindjárt beindul az autó.

A segíteni próbáló nő sokkot kapott, teljesen magába zuhant a tragédia után.

A MÁV szerint ők nem hibáztak. „A fényjelző készülék, a fénysorompó piros jelzést mutatott a közúti közlekedők számára, és a sorompó is rendben lezáródott. A balesetvizsgálat megállapította, hogy a mozdonyvezető is az utasításoknak megfelelően végezte a munkáját” – nyilatkozták.

Az idős házaspár hazafelé tartott Újpestre, a kocsijukban két botot és egy rokkantigazolványt is találtak a helyszínelők. A Blikknek arról számolt be egy környéken élő, hogy úgy tudják, a járműben utazó idős nő nehezen mozgott, ezért nem tudott kiszállni a kocsiból, férje azonban nem hagyta magára a beszorult autóban: „A mozgássérült felesége ült a kocsiban. Egy hölgy, aki utána érkezett az átjáróhoz, kiabált neki, hogy menjen onnan, jön a vonat, de az idős férfi azt felelte, megoldja… Visszaült a felesége mellé, nem mozdult mellőle. Nem lehetett odamenni, mert ha valaki segít, azt is elgázolja a szerelvény.

Idén ez volt a 45. vasúti átjárós baleset, ezekben – a mostani áldozatokkal együtt – négyen haltak meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top