nlc.hu
Aktuális

Ipari robot ölt meg egy embert Dél-Koreában

Ipari robot ölt meg egy embert Dél-Koreában

Meghibásodás miatt csúszott a próbaüzem, sajnos így is tragédia történt.

Meghibásodott és halálra zúzott egy ipari robot egy férfit Dél-Koreában. A robot feladata az volt, hogy zöldségesládákat pakoljon raklapokra egy  a dél-kjongszangi paprikaválogató üzemben, az áldozat pedig egy robotikai cég munkatársa volt, aki éppen ezen a berendezésen dolgozott. 

Az eredeti tervek szerint a próbaüzem november hatodikán lett volna, de az érzékelőkkel kapcsolatos problémák miatt ezt elhalasztották. A 40 év körüli férfi éppen a robot szenzorainak működését ellenőrizte, amikor az összetévesztette egy zöldségekkel teli ládával, megragadta őt, majd a testét a szállítószalagra nyomta összezúzva az arcát és a mellkasát.

A férfit kórházba szállították, de később meghalt.

A haláleset után az üzemet működtető mezőgazdasági vállalat egy „precíz és biztonságos” rendszer telepítésére szólított fel.

Egy robotkar dobozokat pakol

Fotó: Getty Images

Korábban is történt már hasonló üzemi baleset. Márciusban egy ötvenes éveiben járó dél-koreai férfinak okozott súlyos sérüléseket egy ipari robot egy autóalkatrész-gyártó üzemben.

Egy évvel ezelőtt pedig egy moszkvai sakkbajnokságon egy robot megragadta egy kisfiú ujját, mert megzavarták a gyermek túl gyors mozdulatai. Szergej Lazarev, az Orosz Sakkszövetség alelnöke szerint a gyermek megsértette a biztonsági előírásokat azzal, hogy túl hamar lépett.

„A robotok korlátozottan érzékelik, hogy mi történik körülöttük. Gyanítom, hogy a sakkrobotnak nem volt hangérzékelője, és sakktáblán és a bábukon kívül semmi mást nem tudott figyelni” – vette védelmébe a szerkezetet Christopher Atkeson, a Carnegie Mellon Egyetem robotikai szakértője.

(via Daily Mail)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top