nlc.hu
Aktuális

Vidnyánszky Attila lemondása

Lemondott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója – frissítve!

Ám hiába mondott le, egyelőre marad a teátrum élén.

Lemondott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója – közölte a Nemzeti Színház hétfőn a Magyar Nemzettel. Vidnyánszky Attila vezérigazgató a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert.

Bejelentett lemondását Vidnyánszky Attila - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Bejelentette lemondását Vidnyánszky Attila – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Pénteken a Rómeó és Júlia előadása közben balesetet szenvedett Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti Színház művészei. Azonnal kórházba szállították őket, az előadást félbeszakították. A baleset előadás közben, de a díszlet nézők által nem látható részén történt.

A Semmelweis Egyetem hétfői tájékoztatása szerint a két színészt végtagsérülésekkel szállították pénteken a mentők a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára, Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót még aznap megműtötték. A Nemzeti Színház színészei jobban vannak, állapotuk stabil, de még nem hagyhatták el a klinikát.

Súlyosan megsérült Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia a Rómeó és Júlia alatt // A két színész William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én - Fotó: MTI/Soós Lajos

Súlyosan megsérült Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia a Rómeó és Júlia alatt // A két színész William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én – Fotó: MTI/Soós Lajos

Állítólag Horváth Lajos Ottó hirtelen megszédült az erkélyjelenetre készülve, kezében a Júliát alakító 28 éves színésznővel, és lezuhantak. Ám az is felmerült, hogy a darab díszlete nem volt biztonságos. Az Index úgy tudja, korábban többen is jelezték Vidnyánszky Attila vezérigazgatónak – a Rómeó és Júlia rendezőjének –, hogy a díszlet életveszélyes.

UPDATE (12:46)

Csák nem fogadta el Vidnyánszky lemondását, így egyelőre marad a Nemzeti Színház igazgatója. A direktor a balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultáig maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A miniszter a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel. A tárca továbbra is folyamatos kapcsolatot tart a színházzal és figyelemmel követi a vizsgálati eljárást.

UPDATE (12:58)

A minisztérium azonnali gyorssegélyt biztosít mindkét sérült művész számára.

Csák János felkereste a  Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikáját, ahol Dr. Merkely Béla és Dr. Bodzay Tamás, a Traumatológiai Klinika vezetője adott tájékoztatást a balesetet szenvedett színészek állapotáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top