nlc.hu
Aktuális

Budapest díszpolgárai, 2023

Ők lettek Budapest díszpolgárai – Beton.Hofit is kitüntették

Budapest egyesítésének 150. évfordulóján Karácsony Gergely adta át a díjakat.

A fővárosi önkormányzat díszközgyűlésén adta át Budapest díszpolgár címeit Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, pénteken.

Karácsony Gergely, Facebook

Karácsony Gergely, Facebook

Budapest egyesítésének 150. évfordulójára időzítve kapott díszpolgári címet

·         Csányi Vilmos, az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, író,

·         Gálvölgyi János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja,

·         Jordán Tamás, a nemzet színésze, Kossuth-, Jászai Mari- és Prima Primissima díjas művész, rendező, színigazgató, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja,

·         Keleti Éva fotográfus,

·         Kovács Katalin olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó,

·         Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, érdemes művész.
    

Mécs Imre, 1956-os halálraítélt, rendszerváltó politikus, országgyűlési képviselő és Vágó István televíziós műsorvezető, közéleti személyiség, a DK volt politikusa posztumusz kapta meg ugyanezt a kitüntetést. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a díjazottak

“Budapest szebbik és jobbik arca, színe és legjava.

Ők azok, akik, Budapesten összeszedik a jövő zálogát, akik képesek voltak kilépni a dogmák szorításából, akik szembe mentek a jövőt felemésztő “jól van ez így” mentalitással, és akik máshogy, máshonnan néztek rá országra is, városra is, emberre is.” A főpolgármester úgy fogalmazott, “Budapesten tudjuk: a szabad társadalomban annak polgárai elsősorban nem a maguk, hanem egymás szabadságáról gondoskodnak.”

Az ünnepségen átadták a Pro Urbe Budapest díjat is.

Az elismerést az ARC közérzeti kiállítás, Bibó István művészettörténész, tanár, Deák Bill Gyula, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett előadóművész, bluesénekes, a Quimby zenekar, a Tanítanék Mozgalom, valamint Zsigmond Attila Endre formatervező művész, a Budapest Galéria címzetes főigazgatója mellett posztumusz Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, kutatóbúvár és Lang Györgyi előadóművész kapta meg.

Budapestért díjban részesült többek közt

Bartos Erika meseíró, a Budafoki Dohnányi Zenekar, Radnay Tibor, a BKV Zrt. metró felújítási projektigazgatója, Schwarcz Ádám, azaz Beton.Hofi rapper, zeneszerző, dalszövegíró, valamint az Utcajogász Egyesület.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top