nlc.hu
Aktuális

Megszégyenítették a tanárukat, kártérítést kell fizetniük

Megalázták az osztályfőnöküket, kártérítésre ítélték a diákok szüleit

Megkeserítették a tanáruk életét, per lett belőle.
iskola

Online zaklatta osztályfőnökét két – 12 éves, kolozsvári – diák. Egyikük feltöltött az osztály WhatsApp-csoportjába egy képet, amelyen állatként ábrázolta a tanárnőt, majd fél évvel később egy másik hasonló képet is feltöltött, amit be is állított a WhatsApp-csoport fejlécképévé. Diáktársa pedig létrehozott egy Facebook-profilt a pedagógus nevére, feltöltötte mindkét képet, majd meghívta osztálytársait, hogy lépjenek kapcsolatba az álprofillal – számolt be a foter.ro.

A megszégyenített osztályfőnök beperelte a két diákja szüleit. Az eset még 5 évvel ezelőtt történt, ám csak most született jogerős ítélet.

A bíróság 30 ezer lejes (átszámítva mintegy 2,2 millió forintos) kártérítésre ítélte a diákok szülei, mindemellett egy nagy példányszámú helyi napilapban, saját költségükön közzé kell tenniük a bírósági ítéletet.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mit tehetünk egy szándékos és rendszeres online zaklatás vagy fenyegetés esetén. Ha valaki a közösségi oldalon vagy bármilyen internetes felületen szembesül egy olyan bejegyzéssel vagy fotóval, amely nyilvánosan elérhető és sérti őt, közjegyzőhöz fordulhat, ahol sor kerül a jegyzőkönyv felvételére. Később már hiába kerülnek törlésre az adott tartalmak, azok létezése már nem lesz vitatható. Ha megsértették a személyiségi jogainkat, jogi eljárást indíthatunk. Az eljáró hatóság vagy bíróság előtt pedig a közjegyzői ténytanúsítás bizonyító ereje lényegesen erősebb lesz, mintha az internetes weboldal tartalmát mi magunk rögzítettük volna.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top