nlc.hu
Aktuális

Tizenharmadik alkalommal adták át a GPwA – Zöld Díjakat

GPwA – Zöld Díj: idén először kapott elismerést az Év Családbarát Zöld Szervezete

Idén tizenharmadik alkalommal került sor a GPwA (Green Printworld Award) Zöld Díjak átadására.

2023. november 9-én ismét sor került a GPwA (Green Printworld Award) Zöld Díjak átadására, amelyek a három nagy hazai szakmai szervezet – a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, a Nyomda- és Papíripari Szövetség, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség – közös támogatásával, a szakma rangos elismerései.

A 2011-ben indult zöld pályázat díjazottjainak elismerése azt tanúsítja, hogy a szigorú, objektív kritériumoknak megfelelve, az adott papír-, nyomda- és csomagolóanyag-gyártó céget példamutató környezettudatos gondolkodás, a fenntartható fejlődés lehetőségeit figyelembe vevő technológiai gyakorlat, környezetközpontú vállalatirányítás, az ágazat környezettudatosságának fejlesztése területén végzett tudatformálás, valamint példamutató CSR tevékenység jellemzi, áll a hivatalos közleményben.

Kislány krétával rajzol a járdára

Fotó: Getty Images

A díjazottak között idén tizenkét nyomda, két csomagolóanyag-gyártó, egy papírgyártó és négy papírkereskedő cég van, és a tizenkilenc elismerést kapott
cég összesen 82 vállalatirányítási rendszer-tanúsítvánnyal rendelkezik, melyből 40 közvetlen környezetközpontú vonatkozású (ISO 14001, EMAS, ISO 50001, ISO 22000, FSC-COC, PEFC-COC). Idén először került sor Az Év Családbarát Zöld Szervezete különdíj átadására, ezt az ANY Biztonsági Nyomdának ítélték oda.

A GPwA 2023 további díjazottai:

Az Év Zöld Nyomdái: Alföldi Nyomda Zrt., ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., Central Dabasi Nyomda Zrt., Color Pack Zrt., Elanders Hungary Kft., Gelbert ECO Print Kft., Gyomai Kner Nyomda Zrt., Mediaworks Hungary Zrt., Budapesti Nyomda, Pátria Nyomda Zrt., Pénzjegynyomda Zrt., Prime Rate Kft., Prospektus Kft.

Az Év Zöld Csomagolóanyag-gyártói: CODEX Értékpapírnyomda Zrt., Pakett 2005 Csomagolóanyag Gyártó Bt.

Az Év Zöld Papírgyártója: DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt.

Az Év Zöld Papírkereskedői: Antalis Hungary Kft.; Europapier Budapest Kft., IGEPA HUNGÁRIA KFT., Papyrus Hungária Zrt.

A GPwA (Green Printworld Award) – Zöld Díj története

2010: A GPwA Zöld Díj ötletét, az értékelés szakmai szempontrendszerét, a GPwA üzleti modelljét a P&E Mérnök és Nyomdász KFT. két alapítója: dr. Schulz Péter és Dr. Endrédy Ildikó PhD dolgozta ki. A Magyarországon első és az óta is egyetlen papír- és nyomdaipari zöld megmérettetés elindításának szakmai és erkölcsi támogatói dr. Egyed Béla (1942–2019), dr. Fábián Endre, sr. Kardos György (1942–2020), dr. Patkó István, Schuck István és Szilágyi Tamás voltak.

2011: Megjelent az első GPwA pályázati kiírás Az Év Zöld Papírkereskedője és Az Év Zöld Nyomdája kategóriákban.

2013: Ebben az évben került sor az első fővédnöki/támogatói különdíjak átadására (X-Rite Pantone; Igepa)

2014: A GPwA kiírása Az Év Zöld Csomagolóanyag-gyártója kategóriával bővült.

2018:  A fővédnökök köréhez csatlakozott a Széchenyi Egyetem Packaging Laboratory.

2020: A GPwA Az Év Zöld Papírgyártója kategóriával bővült.

2021: A fővédnökök köréhez csatlakozott a Nyomda- és Papíripari Szövetség.

2023: Első alkalommal került odaítélésre a GPwA szervezője, a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, valamint a Nyomda- és Papíripari Szövetség által alapított Az Év Családbarát Zöld Szervezete cím.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top