nlc.hu
Trend

Ezek lettek a legzöldebb cégek

Átadták a GPwA Zöld-díjakat: ezek lettek a legzöldebb cégek

Idén tizenkettedik alkalommal került sor a GPwA (Green Printworld Award) Zöld-díjak átadására.

Három nagy hazai szervezet – PNYME, PNYSZ, CSAOSZ – közös támogatásával adták át idén a GPwA (Green Printworld Award) Zöld-díjait.

A 2011-ben indult zöld pályázati rendszer elismerése azt tanúsítja, hogy szigorú kritériumoknak megfelelve, az adott papír-, nyomda- és csomagolóanyag-gyártó céget példamutató zöld gondolkodás, a fenntartható fejlődés lehetőségeit figyelembe vevő technológiai gyakorlat, környezetközpontú vállalatirányítás, valamint az ágazat környezettudatosságának fejlesztése területén végzett tudatformálás jellemzi.

Az idei díjazottak között 15 nyomda, 3 csomagolóanyag-gyártó, 1 papírgyártó és 4 papírkereskedő cég van, melyek együttesen 149 milliárd forint 2021-es nettó árbevétellel, közel 4000 fő alkalmazotti létszámmal a hazai nyomda-, papír- és csomagolóanyag-gyártó szektor meghatározó részét képviselik. A 23 díjazott cég (5 nagyvállalat, 12 középvállalat és 6 kisvállalat) összesen 78 vállalatirányítási rendszer-tanúsítvánnyal rendelkezik, melyből 43 közvetlen környezetközpontú vonatkozású.

A GPwA (Green Printworld Award) – Zöld Díj története:

  • 2010: a GPwA Zöld Díj ötletét, az értékelés szakmai szempontrendszerét, a GPwA üzleti modelljét a P&E Mérnök és Nyomdász KFT. két alapítója: dr. Schulz Péter és Dr. Endrédy Ildikó PhD dolgozta ki. A Magyarországon első és az óta is egyetlen papír- és nyomdaipari zöld megmérettetés elindításának szakmai és erkölcsi támogatói: dr. Egyed Béla (1942–2019), dr. Fábián Endre, Dr. Kardos György (1942–2020), Dr. Patkó István, Schuck István és Szilágyi Tamás voltak.
  • 2011: megjelenik az első GPwA pályázati kiírás Az Év Zöld Papírkereskedője és Az Év Zöld Nyomdája kategóriákban.
  • 2013: ebben az évben került sor az első fővédnöki/támogatói különdíjak átadására (X-Rite Pantone; Igepa)
  • 2014: a GPwA kiírása – Az Év Zöld Csomagolóanyag-gyártója – területtel bővült.
  • 2018: a fővédnökök köréhez csatlakozott a Széchenyi Egyetem
  • Packaging Laboratory.
  • 2020: A GPwA – Az Év Zöld Papírgyártója – területtel bővült.
  • 2021: a fővédnökök köréhez csatlakozott a Nyomda- és Papíripari
  • Szövetség.
  • A Zöld Minikonferenciával egybekötött díjátadó ünnepségek minden évben a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesülettel közösen kerülnek megrendezésre.

A GPwA 2022 Zöld Minikonferencia és Eredményhirdetés, a Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesülettel közös szervezésben, a Nyomdász Vándorgyűléssel együtt került megrendezésre az Aquaticum Debrecen Termál & Wellness Hotel „Jupiter” konferenciatermében, 2022. október 27-én. A rendezvény több mint hetven résztvevője között a díjazott cégek, a fővédnökök, a támogatók, a médiapartnerek képviselői, a zsűri tagjai, valamint a sajtó képviselői voltak jelen.

A díjazottak:

  • Az Év Zöld Nyomdái:
    Alföldi Nyomda Zrt., ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., Central Dabasi Nyomda Zrt., Color Pack Zrt., Dürer Nyomda Kft., Gelbert ECO Print Kft., Gyomai Kner Nyomda Zrt., Keskeny és Társai 2001 Kft., Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft., MEDIAWORKS HUNGARY ZRT. Budapesti Nyomda, Pátria Nyomda Zrt., Pénzjegynyomda Zrt., Prime Rate Kft., Prospektus Kft., Raszter Nyomda Kft.
  • Az Év Zöld Csomagolóanyag-gyártói:
    CODEX Értékpapírnyomda Zrt., Lászlópack Kft., Pakett 2005 Csomagolóanyag Gyártó Bt.
  • Az Év Zöld Papírgyártója:
    IPA Diósgyőri Papírgyár Zrt.
  • Az Év Zöld Papírkereskedői:
    Antalis Hungary Kft.; Europapier Budapest Kft., IGEPA 2R Kft., Papyrus Hungária Zrt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top