nlc.hu
Aktuális

Uniós szabályozás készül a banki csalások ellen.

Banki csalások: ilyen törvénnyel óvná meg a kicsalt pénzt az Európai Unió

A bankoknak az első átverés okozta kárt mindenképpen meg kell majd téríteniük.

Hétmilliárd forintot loptak össze banki csalás révén az idei első félévben Magyarországon, az általuk okozott kár értéke tehát exponenciálisan nő. A bankok szerint, ha mi adjuk meg az adatainkat, onnantól a kár a mi hibánk, ők csupán monitorozással igyekeznek elejét venni a csalásnak – írja a 24.hu

Banki csalások: ilyen törvénnyel óvná meg a kicsalt pénzt az Európai Unió

Az MNB szeptemberben olyan ajánlást tett közzé

a banki csalásokkal kapcsolatban, amiből kiderül, hogy nem terhelhetnek automatikusan minden kárt az ügyfelekre. Minden egyes esetet külön kell megvizsgálniuk, és jelentős lépéseket kell tenniük a biztonság érdekében. Egy most készülő uniós rendelet szerint fő szabályként a banknak kell majd állnia a kárt, ha a nevében követik el a csalást.

Uniós szintű előírások szabályozzák,

miket kell tartalmazniuk a csalásmegelőző rendszereknek.

Számlaszám egyezőségi vizsgálatot is előírnak majd. A 24 órás visszatérítési szabály szerint, ha nem öncsalás történt, vissza kell adni a pénzt az átvert ügyfélnek. Ha a bank nevében történik a csalás (bank nevében hívták fel az ügyfelet), akkor is vissza kell adni a kicsalt pénzt az ügyfélnek, hacsak nem öncsalás történt. Az első esetben pedig mindenképp visszajár majd a pénz. A tervezetek szerint a szabályozó abba az irányba megy, hogy elsősorban a pénzügyi szolgáltatók viseljék a kárt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top