nlc.hu
Aktuális

Késés a PET-palackok visszaváltásában

Mégsem indul el január 1-jén a PET-palackok visszaváltása, fél évet is csúszhat

Késik a betétdíjas rendszer bevezetése.

A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése. Január elseje helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon. Minderről – az MTI tudósítása szerint – Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt.

Felidézte: 2023. július 1-jén indult el a MOL vezetésével a hulladékgazdálkodási koncesszió, a betétdíjas rendszer elindulását pedig 2024 január elejére tervezték. Jövő év elejétől azonban a polcokon párhuzamosan lesznek elérhetők az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ezek még nem szerepelnek, mindez problémákat okozhat a fogyasztóknak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az automaták csak az ép minőségű PET-palackot, fém italosdobozokat tudják elfogadni, így el kell felejteni a „tapossa laposra” gondolkodást.

Így néz majd ki a palackok visszaváltására szolgáló automata:

a MOHU palackok visszaváltására szolgáló automatái

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

a MOHU palackok visszaváltására szolgáló automatái

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és a PET-palackok visszagyűjtési arányát. A visszaváltási rendszer amúgy nem ismeretlen itthon, betétdíjas termékek esetében hosszú évek óta alkalmazott módszerről van szó, azonban a műanyag palackok körforgása eddig nem működött ilyen formában.

Addig se halmozd fel!

Az automaták úgy lesznek kalibrálva, hogy felismerjék az új logóval és vonalkóddal ellátott csomagolásokat, így felesleges addig is gyűjtögetni a palackokat. A jelenlegi csomagolások ugyanis nem lesznek visszaválthatóak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top