nlc.hu
Aktuális

CAR-T immunterápia veszélye

A népszerű rákkezelési mód daganatot okozhat

A költséges módszer eddig azoknak is reményt adott, akiknél a hagyományos kezelési eljárások nem jártak sikerrel.

A CAR-T immunterápia egy olyan relatíve új rákkezelési módszer, ami a beteg saját T-sejtjeit használja fel a rákos sejtek felismerésére és megtámadására. Az első kezelés hat évvel ezelőtt indult, de az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága most vizsgálatokat indított, mert néhány így kezelt betegnél később új daganatok alakultak ki.

A sejtterápiát eddig remek eredményekkel használták például leukémiás és limfómás megbetegedések esetén, azonban egyes betegek kórházba kerültek vagy életüket vesztették a kezelés után, ezért vetették alá vizsgálatnak a módszert.

Fontos megjegyezni, hogy a CAR-T immunterápiát a hagyományos módszerek sikertelensége után szokták bevetni, vagyis amikor sem a kemoterápia, sem a sugárkezelés nem hoz eredményt. Az elmúlt hat évben kezelt betegek kétharmadánál megkezdődött a gyógyulás a kezelés után. A terápiát egyelőre nem szüntetik be, viszont az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság előírta, hogy a kezelésben részesülő betegeket az eddig meghatározott 15 évig tartó ellenőrzés helyett életük végéig ellenőrizni kell a rosszindulatú daganatok lehetséges megjelenése miatt.

Sejtek

Fotó: Depositphotos

A bejelentés meglepetésként érte David Portert, a Pennsylvaniai Egyetem Orvostudományi Karának onkológusát és vérrák szakértőjét, az itt dolgozó kutatók úttörő szerepet játszottak a CAR-T sejtterápia területén. „Penn-nél nem láttunk ilyet” – mondta, utalva a kezelés után kialakuló T-sejtes rákos esetekre. Az egyetem több mint 800 beteget kezelt a Pennben gyártott CAR-T sejtterápiákkal, és további százakat a kereskedelemben kapható kezelésekkel.

Maksim Mamonkin, a Baylor College of Medicine patológia és immunológia docense, aki részt vesz a CAR-T sejtterápiák számos klinikai vizsgálatában, azt mondja, nem tud olyan esetekről, amelyekben mesterségesen módosított T-sejtek lettek rákosak az ott kezelt betegekben. Ugyanakkor hangsúlyozza, egyetlen terápia sem kockázatmentes. „Ez nem jelenti azt, hogy ez nem lehetséges”, ugyanis nem zárható ki, hogy egy gén véletlenül rossz helyre kerül a genomban.  

Egy másik magyarázat szerint az is előfordulhat, hogy a korábbi rákkezelések, beleértve a kemoterápiát és a sugárzást, szerepet játszottak az új megbetegedésekben. Ezek a kezelések elpusztítják ugyan a rákos sejteket, de károsítják az egészséges sejtekben lévő DNS-t is. Ezáltal olyan változásokat idézhetnek elő a sejtekben, amelyek később daganathoz vezetnek.

Akármilyen következtetésre jut végül az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, egy biztos: mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ezt választja, egy kezelés nagyjából 475 ezer dollárba, azaz 166 millió forintba kerül.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top