nlc.hu
Aktuális

Az ország legjobb középiskolája 2023

A Fazekas lett az ország legjobb középiskolája, csak egy vidéki szerepel a Top10-ben

Közzétették a toplistát.
Fazekas gimnázium

A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium lett az ország legjobb középiskolája – derül ki a HVG Top 100-as listájából, amely az iskolák eredményességét az érettségi, a felvételi és a kompetenciamérési adatok alapján rangsorolta.

A rangsor élbolyában nincs változás, viszont néhány iskola látványosan előretört a rangsorban, és van több új belépő is. Ugyanaz a három fővárosi gimnázium került a dobogóra az idei HVG-rangsorban is, mint tavaly, de ezúttal a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium átvette a vezetést az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumtól, míg az Eötvös József Gimnázium továbbra is stabilan őrzi a második helyét – írja az eduline.hu.

A legjobb középiskolák listájának első tíz helyezettje közé ezúttal mindössze egy vidéki gimnázium fért be: a veszprémi Lovassy László Gimnázium, amely ahogy tavaly, most is épp a tizedik a rangsorban.

Kiesett a top 10-ből a tavaly 7. helyen szereplő Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, ami az idei rangsorban a 25. helyen szerepel, a tavaly még 9. Madách Imre Gimnázium pedig épp csak kicsúszott a legjobb 10-ből, idén a 11. helyen szerepel.

A friss rangsor 11-20. helyén egyébként már fele-fele arányban szerepelnek fővárosi és vidéki intézmények.

Amúgy a tavalyi toplista első tíz helyezettje között is csak egy iskola volt Budapesten kívüli, de összességében akkor is több volt a nem fővárosi gimnázium, mint a fővárosi. Békés és Tolna megyei középiskola nem volt akkor a rangsorban, Heves és Nógrád megyéből pedig egy-egy iskolának sikerült 2022-ben a százba bekerülnie, mindkettő a megyeközpontban található. A tavalyi rangsorban 100 gimnázium közül 20 egyházi fenntartású, közülük 15 katolikus, 3 református és 2 evangélikus.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top