nlc.hu
Aktuális

Díjat nyert Torontóban a Semmelweis-film

Tarolt a Semmelweis a torontói filmfesztiválon

Rangos díjat zsebelt be.

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat.

Lajos Tamás producer, valamint Nagy Katica és Vecsei H. Miklós főszereplők (b-j) Koltai Lajos Semmelweis című filmjének sajtóbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2023. november 27-én - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Lajos Tamás producer, valamint Nagy Katica és Vecsei H. Miklós főszereplők (b-j) Koltai Lajos Semmelweis című filmjének sajtóbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2023. november 27-én – Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az anyák megmentőjeként világhírűvé vált magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült – a hazai mozikban már látható – új magyar film a New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően a torontói közönségét is meghódította. A hétvégén véget ért 19. Torontói Európai Uniós Film Fesztiválon (EUFF) 27+1 ország 29 filmje közül a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat.

Nagy Katica, a Semmelweis film női főszereplője személyesen vett részt a torontói vetítésen és közönségtalálkozón.

A romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas film – amely egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket – már látható a hazai mozikban.

A két főszereplőn – Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán – kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

Lajos Tamás producer még korábban elárulta, mintegy két évvel ezelőtt egy barátja, Vida József vetette fel az ötletet, hogy készítsenek filmet Semmelweis életéről. Mint mondta, személyes szál is fűzte a történethez, mert nagyapja orvos volt a pécsi szülészeti klinikán, ahol gyerekként sok időt töltött. A forgatókönyvírás és a forgatás során is szakértők kísérték figyelemmel a munkát, hogy minden hiteles legyen szakmailag. A forgatás tavaly nyáron indult, 55 napig tartott és hosszú utómunka követte.

A filmre egyébként nemzetközi streaming szolgáltatók is licitálnak.

(MTI-hírek alapján)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top