nlc.hu
Aktuális

Hóhelyzet Piliscsabán

Elromlott a hókotró, kézzel lapátolják a havat Piliscsabán

A polgármester is beszállt.
havazás

Pilis térsége csütörtök reggelre „elesett” az időjárás miatt: sok helyen nincs áram, leálltak a jelzőlámpák, több autó is árokba hajtott. Piliscsabán az áramszünetre még „az is rátett  egy lapáttal”, hogy elromlott a hókotró. Mivel nincs áram, így egyelőre a javítása sem megoldható. Mindezt Piliscsaba polgármestere, Farkas András osztotta meg a közösségi oldalán.

A nehezített körülmények miatt a település vezetője azt kérte a helyiektől, hogy kézzel lapátolják a havat. „Kérem, aki tud, segítsen ebben saját háza előtt” – írta Farkas András, hozzátéve, hogy kérdezzük meg idős, rászoruló szomszédainkat, rokonainkat, hogy tudunk-e segíteni.

Jó példával járt elől: lapátot ragadott és nekiállt ő a hólapátolásnak.

Hó alatt Budapest is

Ami viszont a fővárosi hóhelyzetet illeti, több mint 24 órája folyamatosan, váltott műszakban takarítják Budapest közúthálózatát az FKF munkagépei. A főváros útjait jelenleg is 66 darab szóró és hókotró célgép tisztítja szigorú prioritási sorrendben: először jönnek a hidak, felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak, ezt követően pedig a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek. A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

Kitart a havazás

A csapadékot hozó ciklon középpontja az Alföld felett van, így tovább folytatódik a változó intenzitású havazás, illetve néhol havas eső, eső is lesz. Csütörtökön napközben főleg a középső és az északi országrészben várható további, jellemzően 1-3 centiméter körüli olvadó, vizes, tapadó hó. A Dunántúli-középhegységben és az Északi-középhegység nyugati felében 5 centiméter körüli, illetve afeletti tapadó hóréteg – a meglévővel együtt 20 centiméter körüli – is kialakulhat. Délutánra a legtöbb helyen fokozatosan havas esőbe, esőbe vált a csapadék, de néhol – főként az északi országrészben – estig is kitarthat a havazás – jelezte előre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Katona Tibor 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top