nlc.hu
Aktuális

Ivóvízhelyzet Akasztón

Napi 3 liter víz a fejadag Akasztón, keveslik a helyiek

Megfertőződött az ivóvíz, lajtos kocsiból osztanak vizet a településen.
Akasztó,

Növényvédőszer mosódott Akasztón az ivóvíz rendszerbe, bentazon peszticid maradványait mutatták ki, így jelenleg nem lehet inni a csapvízből, mivel fertőzött. Hétfő óta csak a lajtos kocsiból hozott vízből lehet főzni és inni a 3 ezer fős Bács-Kiskun megyei településen, de a napi 3 liter kevés a helyieknek. Az RTL Híradónak nyilatkozó egyik helyi lakos szerint ez a mennyiség a kávé és a tea mellett nem biztos, hogy elég egy leveshez is.

A település határáról 2,5 kilométerre vannak a fertőzött kutak. Az egyik 80 méter mély, a másik kút 40 méterre van fúrva. Az utóbbi mérések alapján itt volt nagyobb mennyiségű az említett hatóanyag. A polgármester szerint az elmúlt hónapokban hullott nagy mennyiségű eső mosta a vegyszert az altalajba, ahonnan az ivóvizet nyerik. „A talajunkon nincs meg az a vízzáró réteg, mint máshol, így a szer könnyen lemosódhatott az altalajba” – magyarázta Suhajda Antal.

Az önkormányzat konyhája is teli van palackokkal, onnan is a lajtos kocsihoz járnak vízért. 

A helyi vízközmű-szolgáltató vezetője szerint már dolgoznak azon, hogy megoldják a problémát, de ez komoly munka, sok időt vesz igénybe. „Én úgy számolom, hogy legkorábban márciusra tudjuk azt a víztisztító technológiai módosítást megvalósítani, amikor már próbaüzemen is túl leszünk” – mondta el Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezető igazgatója, aki nem tud arról, hogy a szennyezés bárkinél egészségügyi problémát okozott volna.

A hatóságok jelenleg is dolgoznak azon, hogy megtalálják a szennyezés pontos forrását.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top