nlc.hu
Aktuális

Eurostat: Magyarország az EU második legszegényebb országa

Eurostat: Magyarország az Európai Unió második legszegényebb országa

Csak Bulgáriát sikerült megelőzni.

A magyar lakosság tavaly az uniós átlag 71 százalékát költötte áruk és szolgáltatások vásárlására, vagyis a fogyasztásra, ez a második legrosszabb adat az EU-ban, vagyis a magyarok az uniós polgárok között a második legszegényebbek, ez derült ki az Eurostat adataiból. 

Mint a Népszava írja, tavaly egyedül a bolgárok éltek rosszabbul a magyaroknál, akkor az uniós átlag 69 százaléka tudták egyéni fogyasztásra költeni, ezt azóta feljavították 65 százalékra. Hozzá kell tenni, ugyan 2021-ben is hátulról a második helyen végeztünk, de magyar adat azért egy százalékpontot javult 2021-hez képest.

Apróit számolgatja egy ember

Fotó: Getty Images

Ami rossz hír, hogy idén az unióban rekordmagas magyar infláció miatt összeomlott a magyar lakosság fogyasztása, a kiskereskedelem forgalma ugyanis 10 százalékkal csökkent. Ilyen erőteljes inflációs és fogyasztási sokkot az idén az EU más országaiban nem tapasztaltak, így reális annak az esélye, hogy a 2023-as adatok alapján az utolsó helyre kerülünk, ám ez leghamarabb fél év múlva derülhet ki.

A listát a tényleges egyéni fogyasztás (actual individual consumption, AIC) alapján állították össze. Ebben ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy háztartások mennyi árut és szolgáltatást vásárolnak, illetve mennyit kapnak az államtól és a nonprofit intézményektől. Ezt még kiegyensúlyozzák az adott ország árszínvonalával  úgyhogy nem is egy euróban megadott szám jön ki a végén, hanem az, hogy vásárlóerő-paritáson az EU-átlag hány százalékát éri el az ország.

Azt fontos még hozzátenni, hogy mivel az adatfeldolgozás elég lassú, minden decemberben az előző évi helyzetet tükröző számokat teszik közzé. Azaz a most kiadott, 2022-es számokon már látszik a tavalyi kampány osztogatása, a brutális inflációnak viszont csak az első része volt 2022-ben, még idén télen és tavasszal is sokáig 20 százalék fölötti volt a drágulás, írja a hvg.hu

Az Eurostat számításai szerint egyébként 2022-ben Luxemburgban volt a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás, itt az EU átlagának 138 százalékát költötték magukra a polgárok, őket követte Ausztria és Németország 118-118 százalékkal. Ami a lista végét illeti, Bulgáriát és hazánkat Horvátország és Lettország előzi meg 76-76 százalékkal, Románia pedig a maga 86 százalékával sokkal előrébb jár.

A hvg.hu hozzáteszi, az Eurostat most tette közzé az egy főre jutó GDP adatokat is szintén 2022-ből. Egy éve ilyenkor az EU hetedik leggyengébb adata volt a magyar, most a románnal holtversenyben a 6-7. helyen állunk hátulról. Egy kicsi javulás abból a szempontból lett, hogy az uniós átlag 75 százalékáról 76 százalékra léptünk fel a tavalyi évben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top