nlc.hu
Aktuális

Büntetőeljárás a székelyudvarhelyi falomlás ügyében

Büntetőeljárás vár a székelyudvarhelyi falomlás felelősére

„Nem tudtam, hogy gyerekek vannak bent” – mondta a felújítást végző cég vezetője.

Egy diák meghalt, egy másik gerinctöréssel, kritikus állapotban fekszik a kórházban, egy harmadik gyerek pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Mindannyiukat romok alól kellett kimenteni, miután hétfő délután harmincöt méter hosszan leomlott a Tamási Áron Gimnázium fala, Székelyudvarhelyen. A falomlás után a romok közül kiszabadított negyedik lány néhány karcolással úszta meg a tragédiát. A Transtelex szerint a falomlás miatt a székelyudvarhelyi ügyészség indított eljárást, tőlük pedig a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság ügyészsége vette át az ügyet. Az ügyészek

 

gondatlanságból elkövetett emberölés

és gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt nyomoznak. Ligia Deca tanügyminiszter kedd délelőtt találkozott az iskola vezetőségével, a Hargita megyei tanfelügyelőség képviselőivel és városi, illetve megyei önkormányzati vezetőkkel. Deca elmondta, hogy az ügyészség mellett a rendőrség is vizsgálja a tragédia körülményeit, valamint eljárást indít az oktatási miniszter ellenőrző testülete is. A Tamási Áron Gimnázium épületei

Büntetőeljárás vár a székelyudvarhelyi falomlás felelősére

a római katolikus érsekség tulajdonában vannak.

A város oktatási tevékenységre és bentlakás céljára bérli őket, az összedőlt épülettel együtt. A felelősség tehát megoszlik a tulajdonos és az épületek kezelői között. Tudomása szerint az épület állapotáról nem készült szakvélemény. „Ez is megosztott felelősség volt, és egyformán terheli azokat, akiknek a tulajdonában, illetve kezelésében van.”

A házomlás előtt a bentlakásos kollégium udvarán halaszthatatlannak minősített munka, a talajvíz terepszint alatti szabályozása zajlott. Egy diák szerint,

„amint nekiálltak dolgozni munkagépekkel a bentlakás udvarán, az épület falán lévő repedések nagyobbak lettek, érezték, hogy az épület mozog.”

Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője szerint a kollégium szennyvíz-hálózatra való rákötése zajlott. Az önkormányzat szerint a munkálatok kapcsolatban állhattak a falomlással. Az épület udvarán is ástak, közvetlenül a fal mellett, és nyilván az épület alatt is.

 

A kivitelező Lareno-Fa Srl. tulajdonosa, László Szilveszter Sándor kedden a sajtónak azt mondta, az épület elé figyelmeztető felhívást tettek ki, hogy senki ne menjen be.

„amint nekiálltak dolgozni munkagépekkel a bentlakás udvarán, az épület falán lévő repedések nagyobbak lettek, érezték, hogy az épület mozog.”

A Tamási Áron Gimnázium előtt kedden egész osztályok búcsúztak virággal és gyertyákkal az elhunyt 17 éves diáktól. Az iskolában a tanítást felfüggesztették, ennek ellenére a diákok, tanárok az épületben gyászoltak. A tragédia feldolgozásában iskolapszichológusok is próbálnak segíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top