nlc.hu
Aktuális

Vízhiány miatt bezárt az iskola is Törökbálinton

Vízhiány miatt bezárt az iskola, az óvoda és a bölcsőde is Törökbálinton

A polgármester szerint komoly fejlesztésre lenne szükség, és kormányzati segítséget vár.

Mint ahogy arról mi is írtunk, pár nappal ezelőtt eltört az a 600 milliméter átmérőjű nyomócső, ami Csepelről vezeti át az ivóvizet az érdi tárolómedencékbe, emiatt pedig karácsonyig is víz nélkül maradhat három magyar város, Diósd, Érd és Törökbálint.

Diósd polgármestere, Spéth Géza a közösségi oldalán arról tájékoztatta a lakosokat, hogy az elhúzódó csőtörés problémái miatt palackos vizet osztanak szét a városban, az érdi polgármester, Csőzik László arra kéri az embereket, hogy spóroljanak a vízzel a csőtörés miatt. „Az összefogás eddig működött, minden érdinek nagyon köszönöm! Tartsunk ki, akár még ma este megérkezhet Olaszországból a várt speciális idom, aminek beszerelésével akár le is zárhatjuk ezt a nehéz időszakot” – írta posztjában.

Ami a harmadik érintett települést, Törökbálintot illeti, bezárt az iskola, és nincs óvoda, bölcsőde sem a vízhiány miatt. A város polgármestere, Elek Sándor az ATV Start című műsorban elmondta, ha minden jól megy, szombatra végeznek a szerelési munkálatokkal, és ezután töltődhet fel a rendszer, amely tegnap esti adatok szerint 38 százalékos töltöttségen volt, de folyamatosan fogy.

Kisgyerek a csap alá tartja a kezét

Fotó: Pixabay

Hozzátette, helyi lakosoknak úgy próbálnak segíteni, hogy akinek szükséges, visznek palackos ivóvizet, de tervezik, hogy a tűzoltóktól kérnek lajtoskocsit. „A helyzetet nehezíti, hogy vírusos járvány van, el lehet képzelni, milyen nehéz helyzetben van, akinek hányásos, hasmenéses fertőzése van most” – jegyezte meg.

Elek Sándor emellett beszélt arról is, hogy a jövőben komoly fejlesztésekre lenne szükség, magyarázata szerint ugyanis Törökbálintra négy csövön át érkezik a víz, de Érden keresztül, és miután Érden óriási lett az ivóvízigény – mert az elmúlt időszakban 10 ezerrel nőtt a lakossága –, nekik kevesebb víz jut.

„Komplex probléma a régió vízellátása, ráadásul nemzetgazdasági kérdés, hogy Törökbálinton legyen elegendő víz, hiszen számtalan beruházó és vállalkozó települne a környékre, akinek egyelőre nem tudunk vizet biztosítani, épp ezért kormányzati segítséget várunk” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top