nlc.hu
Aktuális

Éjféltől elsőfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben Budapesten

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Budapesten, tilos lesz parkolni az alsó rakpartokon

Lehet, hogy másodfokú készültségre is szükség lesz majd.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az árvízi védekezésben részt vevő fővárosi vállalatok vezetőivel tartott egyeztetés után úgy döntött, hogy a Duna áradása miatt vasárnap 0:00 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendel el, ez pedig azzal is jár, hogy vasárnaptól tilos parkolni az alsó rakpartokon.

 Az előrejelzések szerint a Duna vízszintje december 25-én, hétfőn érheti el azt a magasságot, amely szükségessé teszi az alsó rakpartok lezárását. Emiatt a Budapest Közút Zrt. már vasárnap, december 24-én elhelyezi a megállást tiltó táblákat a budai és a pesti alsó rakpart teljes hosszában. A korlátozás ellenére ott maradó gépjárműveket hétfő délután elszállítják.

Gyalogos sétány az idősebb Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán 2022-ben.

Gyalogos sétány az idősebb Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán 2022 januárjában. (Fotó: MTVA/Balaton József)

A Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek megtette a szükséges előkészületeket azért, hogy Budapest vízellátásában és a szennyvízszolgáltatásban ne okozzon fennakadást az áradás.

A vízügyi előrejelzések alapján nem zárható ki, hogy a következő napokban egyes fővárosi Duna-szakaszokon akár másodfokú készültségre is szükség lehet. Annál magasabb fokozatot viszont várhatóan nem kell majd elrendelni a folyón levonuló mostani árhullám miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top