nlc.hu
Aktuális

Melegrekordok dőltek meg karácsonykor Budapesten

73 éves melegrekord dőlt meg Budapesten

A tavaszias időben két fővárosi hőmérsékleti csúcs is megdőlt.

A sokak által várt fehér karácsony helyett az átlagosnál enyhébb, tavaszias idő érkezett az ünnepre, olyannyira, hogy a fővárosban melegrekordok is megdőltek december 25-én.

A 2022-es, szintén enyhe karácsonyon Pestszentlőrincen 13,7 fokig emelkedett a hőmérséklet, idén Budapest Újpest állomáson 13,9 fokig melegedett a levegő.

A legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt. A Budapest Országút meteorológiai állomáson 1950-ben 6,5 fokot rögzítettek, most – 73 évvel később – Újpesten mértek a műszerek 6,6 fokot – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Napsugarak a felhők között

(Fotó: Unsplash)

Az előrejelzés szerint az előttünk álló napokban is marad az enyhe idő. 

Kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű, késő estére 5 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet. Éjszaka nagyrészt 0 és +5 fok között várható, a szélcsendes részeken előfordulhat helyenként gyenge fagy.

Szerdán helyenként tartósabban megmaradhat az éjszaka képződő köd, illetve rétegfelhőzet, míg másutt napos, fátyolfelhős idő várható. Csapadék nem valószínű. A délire forduló szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 7 és 12 fok között valószínű, de a tartósan rétegfelhős, párás tájakon ennél pár fokkal hűvösebb maradhat az idő.

Csütörtökön az éjjel képződött pára, köd, rétegfelhőzet főleg az ország északi, északkeleti körzeteiben tartósabban megmaradhat. Másutt változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A borult, ködös tájakon előfordulhat szitálás. Főleg a Dunántúlon megélénkül a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, a szélvédett körzetekben fagyhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12 fok között valószínű, de a tartósabban borult, ködös részeken csupán 3, 6 fokot mérhetnek.

Pénteken éjjel sokfelé képződhet pára, köd, rétegfelhőzet, amely helyenként napközben is tartósabban megmaradhat. Másutt változó felhőzetre számíthatunk. Néhol előfordulhat szitálás. A déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül. Hajnalban -3, +6, kora délután 3, 13 fok várható, a borult, ködös tájakon lesz a hidegebb idő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top