nlc.hu
Aktuális

Pedagógus béremelés 2024 január 1.

Több pénzt ad januártól a BM a matektanárnak, mint a töritanárnak

A pedagógus átlagbér január elsejétől 32,2 százalékkal emelkedik. 

A pályakezdő gyakornokok bruttó fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénye szerint a 2023. évre rögzített 400 000 Ft-os illetményhez képest 528 800 Ft-ra emelkedik. Ennél kevesebbet más pedagógus sem kereshet. A kormány határozatban rendelkezik a béremelés februári kifizetéséhez szükséges források biztosításáról a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen – idézi a Magyar Hang.

Több pénzt ad januártól a BM a matektanárnak, mint a töritanárnak

Újraszabályozzák a pedagógusok minősítésének eljárásait

és az intézményi tanfelügyelet. A pedagógus tanfelügyelet és az intézményvezetői tanfelügyelet megszüntetését az adminisztrációs terhek csökkentésével magyarázzák. Az új szabályok értelmében a pedagógus minősítés önkéntes alapra helyeződik, az előmenetelhez szükséges gyakorlati idő jelentős csökkentése mellett – ígérte a tárca. 

A 2024. január 1-jétől érvényes új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye nem lehet kevesebb Pedagógus I. besorolás esetén 538 000 forintnál, Pedagógus II. kategóriában 555 000 forintnál, Mesterpedagógusnál 630 000 forintnál,

Kutatótanár esetében pedig 750 000 forintnál.

A belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további 2%-os, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további 4%-os illetményemeléssel ismerné el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top