nlc.hu
Aktuális

21 forintos tanári béremelés

Van olyan tanár, akinek csupán 21 forinttal nő a fizetése

Ezt hozza számára a státusztörvény.

Mindenkinek, aki a státusztörvény hatálya alá kerül, kell kinevezésmódosítást kapnia arról, hogy 2023. július 1-ig visszamenőleg a státusztörvény arra vonatkozó paragrafusában szereplő minimumokhoz hogyan „passzintották hozzá” az illetményét – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által működtetett Ne Dolgozz Ingyen oldal, amely olykor egészen elképesztő kinevezésmódosításokról számol be. Például a Váci Tankerületi Központ területén dolgozó egyik pedagógus illetménye az ágazati szakmai, gyógypedagógiai pótlékkal együtt bruttó 21 forinttal (!) fog emelkedni, így 409 979 forint helyett kerek 410 000 forintot kapna kézhez.

diáktüntetés

A tanárok, diákok és szülők részvételével zajló vonulásos demonstráció résztvevői a Szabad sajtó úton 2022. november 18-án – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A PDSZ szerint a tanároknak figyelniük kell arra, hogy ha kevesebb pénz szerepel a kinevezésen, mint ami jár, de már aláíratták velük a papírt, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag elfogadta az alacsonyabb összeget. Amennyiben viszont az így aláírt dokumentum jogellenes adatot tartalmaz, azt utólag még meg lehet támadni.

A szakszervezet szerint a bosszútörvénynek nevezett, jelenleg hatályos státusztörvénnyel az a legnagyobb baj, hogy van.

Mint arról korábban beszámoltunk, a parlament július 4-én szavazta meg a hivatalosan A pedagógusok új életpályájáról címet viselő státusztörvényt, melyet többen bosszútörvénynek neveznek a pedagógusi hivatás kivéreztetése, ellehetetlenítése miatt. Az elfogadott státusztörvény értelmében: a tanárok közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, a tanév július 15-éig meghosszabbítható, a tanároknak heti 24 órát kell tanítaniuk (eddig 22–26 órában határozták meg a keretet), a munkáltatónak minden évben kötelessége meghatározott szabályok szerint értékelni a pedagógusok teljesítményét, a havi illetményüket pedig ennek figyelembevételével kell meghatározni a törvényben rögzített bérsávok alapján, illetve átvezényelhetők lesznek a pedagógusok más intézményekbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top