nlc.hu
Aktuális

Megszavazták a státusztörvényt

Megszavazták a státusztörvényt, több ezer pedagógus mondhat fel

A ma elfogadott státusztörvény rendkívül nehéz helyzetbe hozza a pedagógusokat.

A parlament kormánypárti szavazatokkal kedden megszavazta a hivatalosan A pedagógusok új életpályájáról címet viselő státusztörvényt, melyet többen bosszútörvénynek neveznek a pedagógusi hivatás kivéreztetése, ellehetetlenítése miatt.

A kormány március 2-án tette közzé a pedagógusok béremeléséről és a köznevelést érintő egyéb kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ezt követően levelet küldött Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkárnak, melyben jelezték: „a jogszabálytervezet nemcsak az intézményi autonómiát korlátozná még inkább, hanem számos szerzett jog elvesztésével is járna” – idézi fel a 24.hu.

 

 

A lap emlékeztet, március végén az aHangon jelent meg egy petíció, amivel pedagógusok jelezték, felmondanak, ha a kormány elfogadja a státusztörvényt. Eddig a petíciót ötezer pedagógus írta alá. A törvényjavaslat megjelenését követően a kormány és a szakszervezetek többször is egy asztalhoz ültek, de a lényegi kérdésekben nem jutottak közös nevezőre.

Ahogy az nlc is többször beszámolt róla, áprilisban tiltakozási hullám indult az oktatásban, tanárok és diákok együttes erővel követelték a javaslat visszavonását. Az egyik tüntetésen a rendőrök könnygázzal léptek fel a diákokkal szemben.

A most elfogadott státusztörvényről értelmében:

  • a tanárok közalkalmazotti jogviszonya megszűnik,
  • a tanév július 15-éig meghosszabbítható,
  • a tanároknak heti 24 órát kell tanítaniuk (eddig 22–26 órában határozták meg a keretet, vagyis lesznek, akiknek ez óraszám-emelkedést jelent),
  • a munkáltatónak minden évben kötelessége meghatározott szabályok szerint értékelni a pedagógusok teljesítményét, a havi illetményüket pedig ennek figyelembevételével kell meghatározni a törvényben rögzített bérsávok alapján, bár ennek a részletei a végrehajtási rendeletből derülhet ki,
  • illetve átvezényelhetők lesznek a pedagógusok más intézményekbe. Az utóbbi ügyben végül annyi engedményt tett a kormány, hogy legfeljebb napi három óra utazást várnak el az áthelyezett tanároktól.

A szavazás napján az Egységes Diákfront és az aHang napra tüntetést szervezett a Kossuth térre, az esemény iránt azonban a reggeli órákban gyér volt az érdeklődés – írja a lap.

A NoÁr mozgalom a döntés hírére nyílt levelet fogalmazott Novák Katalinnak, hogy ne írja alá a státusztörvényt.

Nincs tanár, nincs jövő feliratú transzparens egy diák kezében a diáktüntetésen

Fotó: Facebook/Egységes Diákfront

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top