nlc.hu
Aktuális

Halálos lakástüzek, balesetek szilveszterkor

Halálos áldozatokat is követelt a szilveszter

Tragédiákról is beszámolt a Katasztrófavédelem.
szilveszter

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal, 73 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt kukák, tűzijátékok égő maradványai adtak munkát a tűzoltóknak. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról is beszámolt, hogy halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján:

  • Egy társasházi lakás egyik szobája égett ki este 9 óra előtt a főváros 9. kerületében, a Thaly Kálmán utcában, ahol egy ember életét vesztette, öten el tudták hagyni az égő épületet.
  • A Tolna vármegyei Pálfán Szilveszter éjjelén kigyulladt egy többszintes ikerház egyik földszinti lakrésze, amely a tűzoltók kiérkezésekor teljes terjedelmében égett. A lángokat sikerült időben megfékezni, így a tűz további lakásokra már nem terjedt tovább. A kigyulladt lakásban egy ember tartózkodott, akinek az életét már nem lehetett megmenteni.
  • Zsámbokon, az esti órákban egy családi ház szobájában ágy gyulladt meg. A tűzoltók kiérkezésekor tűz már nem volt, egy idős ember vesztette életét, feltételezhetően a tűz során kialakult füst miatt.

Mindhárom esetben a tűz keletkezési körülményeit és okát a Katasztrófavédelem vizsgálja.

Égő kukák és lakásba becsapódó tűzijáték

Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 8  esetben épülettüzekhez, 24 esetben pedig meggyulladt növényzethez, kigyulladt kukákhoz riasztották a tűzoltókat:

  • Kigyulladt egy műanyag szeméttároló kora este egy tízemeletes társasház földszintjén, a 15. kerületi Mézeskalács téren. A fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók kivitték a kukát az épületből, és eloltották a tüzet. A lépcsőház ablakain át kiszellőztették a házat.
  • A győri Eszperantó úton egy elhasznált tűzijáték égett és izzott egy szeméttároló konténer mellett. A győri hivatásos tűzoltók rövid időn belül eloltották a tüzet.
  • Ugyancsak tűzijáték okozott tüzet két négyzetméteren, a használaton kívüli Rába étterem épületében este 9 óra után Győrben, a Gyóni Géza sétányon. A város hivatásos tűzoltói egy porral oltóval körülhatárolták, majd egy vízsugárral eloltották a tüzet.
  • Tűzijáték csapódott be egy tízemeletes társasház 7. emeleti lakásának ablakán este 11 óra körül a sárvári Deák Ferenc utcában. A lakók a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a tüzet.
  • Petárdát dobtak egy lakóház teraszának tetejére nem sokkal éjfél előtt Kiskunhalason, a Vezér utcában. A kiskunhalasi tűzoltók kiérkezésére tűz és füst már nem volt, a tető azonban kissé megolvadt.
  • Tűzijáték telep égett egy kuka mellett éjfél előtt a debreceni Kossuth utcában. A tűzoltók kiérkezése előtt az ott tartózkodók eloltották a tüzet.
  • Elhasznált pirotechnikai eszközök doboza, csomagolása égett egy konténer mellett este 11 óra után Csongrádon, a Fő utcában. A tüzet a csongrádi hivatásos tűzoltók oltották el egy vízsugárral.
  • Petárdázás miatt gyulladt meg az összehordott szemét egy szegedi Csanádi utcában, a garázssor után. A városi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat.
  • Petárdát dobtak egy üzlet udvarán a papírhulladékra Jászberényben, a Kossuth Lajos utcában. A jászberényi hivatásos tűzoltók rövid időn belül eloltották a tüzet, amely másban nem tett kárt.

Bajba került kutyák

Szilveszterkor több esetben állatmentéshez is riasztották a tűzoltókat:

  • Kovácsoltvas kerítésbe szorult egy kutya, majd fennakadt egy tüskén, Törökszentmiklóson, a Vadai Ferenc utcában. A város tűzoltói szabadították ki az állatot.
  • Kútba esett egy kutya és beszorult a lába, Bajóton, a Kossuth Lajos utcában. A nyergesújfalui tűzoltók szabadították ki az állatot.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top