nlc.hu
Aktuális

Műtrágyaszállító hajó süllyedt el a Dunán

Műtrágyaszállító hajó süllyedt el a Dunán: komoly környezetvédelmi károk várhatók

Ezer tonna műtrágyával a fedélzetén süllyedt el egy teherhajó a Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán. A szakemberek környezeti katasztrófától tartanak.

A német felségjelzésű Antonia hajó nem sokkal éjfél után nekiütközött a szerb-horvát határon található Duna-híd egyik oszlopának a vajdasági Palánkánál. Az ütközéstől nemcsak a híd sérült meg, hanem a hajó is elsüllyedt. A sérült hidat lezárták, a forgalmat pedig más határátkelőkre terelték át a hatóságok – írja az MTI-re hivatkozva a Portfolio.

A szerb környezetvédelmi minisztérium (nekik olyanjuk is van, velünk ellentétben) közleménye szerint az Antonia műtrágyát szállított, méghozzá jelentős mennyiséget. A környezetvédelmi szakemberek attól tartanak, hogy az ezer tonnányi műtrágya elsüllyedése komoly hatással lesz a Duna állat- és növényvilágára.

Hajók a Dunán

Hajók a Dunán. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

A feltételezés szerint ammóniás műtrágyáról lehet szó, aminek a vízbe kerülésével tápanyagfelesleg alakul ki, és ez az algák elszaporodásához vezethet, ami túlzott oxigénfogyasztást okoz a felszíni vizeken. Elszaporodnak a kórokozók és növekszik a nitrátkoncentráció, végül pedig kellemetlen szagok és gázok keletkeznek – magyarázta a szakember.

A víz oxigénmennyiségének csökkenése a halak és más vízi élőlények megfulladásához vezethet. Dusan Blagojevic környezetvédelmi szakértő szerint az ammónia már kis mennyiségben is mérgező az állatvilágban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top