nlc.hu
Aktuális

Megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt fejkendőt

Megkorbácsoltak egy iráni nőt, mert nem viselt fejkendőt

Azt a helyet, ahol megkorbácsolták, Roja Hesmati "középkori kínzókamraként" jellemezte.
Megkorbácsoltak egy iráni nőt, mert nem viselt fejkendőt.

Iránban felháborodást váltott ki, hogy a hatóságok megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt fejkendőt – jelentették szombaton emberi jogi aktivisták. Az iráni igazságszolgáltatás 74 korbácsütésre ítélte Roja Hesmati kurd aktivistát, amiről az érintett Facebook-bejegyzésben számolt be. A büntetést a törvénynek megfelelően hajtották végre – írta a Mizan Online, az igazságügyi hatóság honlapja. Az irániak a közösségi médiában nagyfokú felháborodással reagáltak a történtekre – írta a dpa német hírügynökség.

Hesmatit áprilisban vették őrizetbe, miután közzétett egy fotót magáról, amelyen nem viseli a nők számára kötelező fejkendőt – jelentette a Sarg című iráni napilap. A nő ezt követően számos jogi váddal szembesült, ám a több mint 13 éves börtönbüntetés ellen sikeresen fellebbezett – mondta az újságnak ügyvédje, Masziar Tatati. Az erkölcsi vétségek miatt kiszabott korbácsütés azonban érvényben maradt.

Hesmati októberben számolt be az ítéletről Facebook-oldalán, amely már nem nyilvános. Január 3-án Hesmati azt írta, hogy egy idézést követően ügyvédjével együtt megjelent a hatóságok előtt. Azt a helyet, ahol megkorbácsolták, “középkori kínzókamraként” jellemezte. Több mint egy évvel ezelőtt, 2022 szeptember 16-án a hatóságok a kendőviselési szabályok megsértése címén őrizetbe vették a kurd származású Mahsza Aminit, aki az őrizetben meghalt, miután szemtanúk szerint – súlyosan bántalmazták.

Halála évtizedek óta a legsúlyosabb tiltakozásokat váltotta ki a közel-keleti országban. A hatóságok erőszakkal fojtották el a megmozdulásokat. Azóta egyre több iráni nő tiltakozik a fejkendőviselési kötelezettség ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top